Какво е хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизъм е състояние, при което щитовидната жлеза не секретира достатъчно тиреоиден хормон. Този хормон влияе на метаболитните процеси на тялото.

Хипофункцията на щитовидната жлеза може да се дължи на заболявания на самата жлеза, както и на други заболявания, които могат ѝ въздействат.

Жените по-често страдат от хипофункция на щитовидната жлеза, отколкото мъжете особено при напредване на възрастта.

Ниските нива на тиреоиден хормон забавят метаболизма и увеличават риска от други заболявания като сърдечно-съдови такива или проблеми при бременност.

Какви са симптомите?

Симптомите и тяхната острота варират в зависимост от продължителността и нивото на секреция на тиреоиден хормон. Хората с хипофункция на щитовидната жлеза могат да имат следните оплаквания:

 • Отпадналост и обща слабост: Хората с хипотиреоидизъм изпитват непрекъсната умора и безразличие към активностите около тях. Тяхната енергия намалява и често се чувстват изтощени.
 • Непоносимост към студ: Хипотиреоидизмът намалява способността на организма да регулира температурата си, което прави пациентите по-чувствителни към студ и студени температури.
 • Мускулни болки и спазми: Болки в мускулите и стегнати мускули могат да бъдат съпътстващи симптоми на хипотиреоидизъм.
 • Запек и тегло: Запекът е чест симптом, особено при жените с хипотиреоидизъм. В съчетание със затруднения при контролиране на теглото, това може да бъде особено тревожно за засегнатите лица.
 • Гуша: Увеличената щитовидна жлеза, известна като гуша, може да се появи като реакция на недостатъчната продукция на тиреоидни хормони. Тя може да стане видима и палпируема в областта на вратът.
 • Кожни проблеми: Хипотиреоидизмът води до суха и груба кожа, която е често съпроводена от свръхчувствителност към студ и лоша реакция на слънцето.
 • Косопад и промени в косата: Косата става по-тънка, ломлива и изпада в по-голямо количество.
 • Подуване на лицето и очите: Хората с хипотиреоидизъм могат да изпитват подуване, особено около очите и на лицето.
 • Дълбок или дрезгав глас: Промените в гласа са наблюдаваеми, като гласът става по-дрезгав и по-нисък.
 • Увеличен размер на езика: Езикът също може да се увеличи в размер, като стане по-твърд и отокнат.
 • Нередовни или болезнени менструации: Жените с хипотиреоидизъм могат да изпитват проблеми с менструалния цикъл и да имат болезнени или нередовни менструации.
 • Депресия и проблеми с паметта: Хипотиреоидизмът може да се прояви и чрез психически симптоми, включително депресия, затруднения с паметта и концентрацията.
 • Повишени нива на холестерола в кръвта: Хипотиреоидизмът може да доведе до повишаване на нивата на холестерола в кръвта, което представлява риск за сърдечно-съдови заболявания.
 • Затруднения при мисловна дейност: Намаляването на метаболичните процеси може да доведе до затруднения в мисленето и съобразителността.

Важно е да отбележим, че хипотиреоидизмът може да бъде диагностициран и лекуван от квалифицирани медицински специалисти.

Какви са причините?

 • Автоимунен тиреоидит(тиреоидит на Хашимото) – това е наследствено заболяване е най-честата причина за хипофункция на щитовидната жлеза при възрастни хора. Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува щитовидната жлеза. Това води до нейното уголемяване или гуша и прогресиращото ѝ разрушаване.
 • Субакутентиреоидит – възпаление на щитовидната жлеза след вирусно заболяване или след бременност. Това заболяване обикновено протича в две фази – в първата фаза е налице хиперфункция на щитовидната жлеза, а във втората секрецията на тиреоиден хормон е занижена. В крайна сметка функцията на жлезата се нормализира. Трите типа субакутентиреоидит са:

- Субакутенгрануломатозентиреоидит, също наричан болезнен тиреоидит;

- Субакутен безболезнен тиреоидит, който протича по-незабелязано, също се нарича лимфоцитентиреоидит.

- След родилен тиреодит;

 • Предишно лечение на щитовидната жлеза – хирургичното отстраняване на жлезата може да се приложи за премахване на възли, хипертиреоидизъм или други заболявания. Лечението на хипертиреоидизъм с радиоактивен йод води до унищожаване на щитовидната тъкан и това води също до хипотиреоидизъм.
 • Някои лекарства също могат да променят функцията на щитовидната жлеза като например литий и амиодарон.

Лечение на хипотиреоидизъм

Лечението изисква дългосрочна терапия с изключение на някои заболявания или състояния.

Лечение с левотироксин

По-голямата част от хората се лекуват с една от синтетичните форми на Т4 хормона на щитовидната жлеза.

Това е по-стабилната форма на хормоните на щитовидната жлеза и изисква еднократна доза всеки ден, докато медикаментите, съдържащи Т3 хормона – най-активния хормон на жлезата, са с много по-краткотрайно действие и трябва да се приемат по няколко пъти дневно.

Синтетичният Т4 хормон лесно се преобразува в кръвта в Т3 хормон и това преобразуване се регулира от тъканите на тялото. Препоръчително лечението да се извършва с една съща марка лекарства, съдържащи левотироксин.

При хора, които вече са на терапия с левотироксин нивата на тиреоидните хормони трябва да се проследяват на всеки 4 до 6 седмици, за да прецени дали е необходимо увеличаване на дневната доза.

Възможни са и други заместители на хормоните на щитовидната жлеза например екстракт от щитовидни жлези на говеда.