Полипи в матката са доста разпространено гинекологично заболяване сред жените от всички възрасти. В началните етапи не се съпровожда с клинични проявления.

Открива се обикновено се при изследвания по повод друга болест. Основен метод на лечение е хирургично премахване на полипи.

Какво са това полипи в матката и защо се развиват

Причини за маточни полипи и какви биват

По своята същност полип в матката представлява хиперплазия на ендометриума. Заради патологично разрастване на вътрешния слой на матката се образуват единични или множествени доброкачествени израстъци, които са с широка основа или с „тънко краче”.

В началните етапи, поради малките размери на образуванието, няма симптоми. Клинични признаци възникват с увеличаване на размерите на маточните полипи.

В повечето случаи образуванията не излизат извън пределите на матката. Но понякога прорастват във влагалището.

Тези новообразувания може да са с различни размери – от няколко милиметра до няколко сантиметра.

Днес се приемат за предраково състояние, поради което задължително се премахват.

Полипите на ендометриума в матката са доста разпространено гинекологично заболяване. Според различните данни, тази болест засяга от 6 до 20% от жените.

Това заболяване може да се развие не само при жени в репродуктивна възраст. Полипозни израстъци се откриват и в период на менопауза.

Полипите на матката често са с рецидивиращо протичане, което означава, че е възможно да се появят и след като са били хирургично отстранени.

Смята се, че рискът от злокачествено израждане на полипите е около 1,5%. Едно от най-неблагоприятните последствия е безплодието.

В периода на бременността тези новообразувания могат да предизвикат преждевременно раждане или спонтанен аборт.

Днес все още не е ясно защо се развиват полипи в матката. При повечето жени с тази диагноза се установяват хормонални разстройства, които водят до хиперплазия на ендометриума.

Предполага се, че за възникването на маточни полипи способстват прекарани възпалителни заболявания на репродуктивната система, травмиращи въздействия, дълго носене на вътрематочна спирала.

В рисковата група са жени, които са с ендокринни разстройства, аборти и диагностични кюретажи в анамнезата.

По своята структура полипите на ендометриума в матката могат да са:

  • Жлезисти;
  • Фиброзни;
  • Жлезисто-фиброзни;
  • Аденоматозни.

Жлезистата форма най-често се среща при млади жени. Новообразуванието се състои от ендометриум, съдържащ в себе си жлези.

Фиброзните полипи са представени от съединителна тъкан с единични жлези. Жлезисто-фиброзната форма съчетава признаци на 2 гореописани форми. Аденоматозната форма се смята за най-опасна в посока злокачествено израждане.

Симптоми при полипи на ендометриума в матката

Първоначално полипите не се съпровождат с никаква симптоматика. Едно от най-ранните клинични проявления – това са нарушения на менструалния цикъл.

Жената се оплаква от менструално кървене извън менструалния цикъл, прекомерно продължителни и обилни менструации, зацапващи секрети между менструациите и след полов акт.

При големи размери на образуванието клиничната картина може да се допълни от болки ниско в корема, болезненост при полов акт, патологични секрети от влагалището.

Съпътстващите симптоми не са специфични и е възможно да са признак на много други гинекологични заболявания.

Диагностика и лечение при полипи в матката

На първо място, при подозрение за полипи, е необходимо да се направи пълен гинекологичен преглед, допълващ се с ултразвуково изследване.

Най-информативен диагностичен метод е хистероскопия, с която могат да се определят размерите и локализацията на полипите.

Планът за изследвания може да се допълни с диагностичен кюретаж с изпращане на получения материал за хистологичен анализ, контрастна рентгенография, бактериологично изследване на намазка.

Най-ефективен метод за лечение е хирургичната интервенция, при която се отстраняват полипите. Операцията се извършва при хистероскопия с изгаряне на образуванията по криогенен метод или с електрокоагулация.

След премахване се препоръчва на 3-тия или на 4-тия ден да се извърши контролно ултразвуково изследване. При необходимост впоследствие се назначават хормонални препарати.

При установяване на аденоматозни полипи може да се реши въпроса за извършване на по-радикални хирургични интервенции, сред които премахване на матката.

Как да се предпазим от маточни полипи

За профилактика на това заболяване се препоръчва своевременно лечение на възникващите възпалителни заболявания в репродуктивната система, да се следи състоянието на хормоналния фон. Да не се правят аборти по желание, както и да се избягват травмиращи въздействия.