Помните ли протестите на медицинските сестри през март и април, които доведоха до постановление на правителството, с което се отпуснаха 50 милиона лева за болниците? Тогава самият премиер Бойко Борисов обяви, че се отделят „около 50 милиона (лева) за повишаване на заплатите на медицинските сестри“.

Е, оказа се, че обещанието е останало само на хартия, тъй като още месец по-късно, през май, министерски съвет извършва корекция на парите, като издава ново постановление, заменящо старото.

В новия документ се посочва, че парите, които са предвидени за повишаване на заплатите на медицинските сестри у нас, се намалят от 50 на 6 милиона лева, или разлика от повече от 8 пъти

В допълнение, от Българския лекарски съюз твърдят, че не са уведомени за редакцията и тя не е оповестена никъде, а значително по-ограничената сума е отпусната единствено на общински болници, които лекуват пациенти с туберколоза и такива за психиатрична помощ.

Председателят на съюза д-р Иван Маджаров заяви пред камерата на „bTV“: „Нямам представа какво се е случило (с парите), защото в крайна сметка постановлението наистина беше до 50 милиона, разпределени по правилата на наредбата на министъра“.

Парите не са отделени за заплати

Надежда Маргинова, служител в сливенска болница и един от активните участници в протеста, заяви, че наредбата определя единствено критериите и реда за осигуряване на субсидия на лечебните заведения за дейности, които са извън задължителното по закон здравно осигуряване.

Това, според нея, означава че тези пари не се дават на всички, нито пък са определени само и единствено за повишаване на заплатите, каквото бе обещанието на премиера Борисов след пролетните протести. С други думи, още от самото начало тези пари не са били предвидени за пряко увеличение на трудовите възнаграждения.

Маргинова сподели разочарованието си от неизпълненото обещание, тъй като, по думите ѝ, „много колеги повярваха, че това (повишение) ще се случи, защото все пак от такова високо ниво, като се направи анонс, трябва да се изпълни“.

Властта продължава да твърди, че парите са отделени

Макар и новото постановление да показва черно на бяло сериозното съкращение на сумата, властта, в лицето на премиера Бойко Борисов, продължава да държи на своето – 50-те милиона лева са отделени.

Преди близо месец, на 12-и септември, Борисов заяви: „Ние сме ги пратили тези 50 милиона. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86, да се оправдава той къде са“.

Здравният министър Кирил Ананиев също коментира ситуацията с думите: „Парите са отишли в лечебното заведение, но, разберете, те отиват на базата на заработката, която са направили. Министърът на здравеопазването не увеличава заплата, министър-председателят не увеличава заплати, ние определяме правилата, по които най-справедливо да се разпределят парите за възнаграждения“.

След запитване от страна на „bTV“ към Министерството на здравеопазването, от ведомството отговарят, че през февруари са отпуснати 30 млн. лева, поради което е достигнат лимитът за субсидии към болниците.

Това е и причината първоначалната сума от 50 млн. лева да е значително намалена с редактираното постановление. Според сестра Надежда Маргинова това е една „откровена лъжа“.

Подготвят се нови протести, сестрите отказват участие

От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) обявиха, че организират протест за 7 октомври (понеделник) с искане за повишаване на заплатите.

Мнението на медицинските сестри, обаче, се различава от това на най-големия профсъюз у нас. Димитрия Димитрова, медицинска сестра в Пазарджик и координатор на здравните служители от региона, заяви в ефира на „bTV“, че протестите ще продължат.

Медицинските сестри, обаче, няма да се присъединят към протеста на КНСБ на 7 октомври, като Димитрова го нарече „бутафорен“. „Това не е нашият протест“, добави тя.

Като причина сестрата посочи факта, че „Досега КНСБ – д-р Иван Кокалов, не застанаха до нас. Ние бяхме наричани „кресливи жени“ и как ли не. Сега, когато видяха, че няма накъде, че трябва да се отпуснат някакви, макар и минимални суми, те решиха да оберат лаврите и да кажат „Ето, ние излизаме на протест и постигаме това, което беше обещано“.