Основата на тази защита се залага още в периода преди раждането.

Статия на изследователи от Университета на щата Мичиган е публикувана наскоро. Добре известно е, че жените доста по-често от мъжете страдат от болести, свързани с аномалното функциониране на имунната система – възпалителни, алергични и автоимунни заболявания, включително и от астма, различни алергии, мигрена или синдром на раздразненото дебело черво.

Защо мъжете не реагират бурно на безобидни вещества

Тези заболявания са свързани с хиперактивността на големите клетки – те са първа линия на защита от токсини и инфекции.

Предходни изследвания показват, че женските големи клетки принципно се държат по-агресивно от мъжките, което от една страна повишава шансовете на жените за оцеляване в случай на инфекция, а от друга страна се повишава риска имунната реакция да излезе извън контрол.

Досега се смяташе, че половите различия в поведението на големите клетки се определя от въздействието на половите хормони в зряла възраст. Резултатите от новото изследване показват, че тези различия се наблюдават при деца, които не са достигнали все още до пубертета.

Мъжките хормони пазят силния пол от алергии

Изследователите стигат до заключението, че защитната функция на андрогените – мъжки полови хормони, започва още в перинаталния период, тоест в навечерието и веднага след раждането.

През този период организма на плода от мъжки пол активно образува тестостерон и други полови хормони, които по специфичен начин въздействат на големите клетки в костния мозък.

Мъжките големи клетки по начало са програмирани, за да не са толкова агресивни, затова и при момчетата и мъжете на зряла възраст е по-нисък рискът от тежки алергични реакции.

Хигиенната хипотеза за възникването на алергиите не съобразява и не определя дали момченцата по-често страдат от алергични реакции, но това може да се предположи.

Възникването на алергиите може да е свързано и с колебанията на настроението при нежния пол, което отново се обуславя от хормоналните изменения, които се случват всеки месец.

Това провокира и имунитета да реагира по-бурно на пръв поглед безобидни вещества.