Много родители, без да се замислят, дават пюре на детето от бурканче. Да и здравните работници уверяват, че за храна за децата готовите каши от магазина са много по-полезни, отколкото приготвените в домашни условия. А с полуфабрикатите нещата стоят малко по-различно. Защо?

„Почти готови” храни

Рафтовете на съвременните супермаркети са пълни с полуготови храни, които благодарение на цял букет от съдържащи се в тях подправки, стават доста вкусни.

Но знаем, че това не само най-добрите храни за здравословно хранене. Въпреки това едва ли ще може да се мине без тях.

Полуфабрикати се наричат различни храни – приготвени от риба, месо, зеленчуци, които стигат до търговската мрежа полуготови, тоест готови са за следваща обработка.

Производителите предлагат на купувачите огромен избор от почти готови храни за всеки вкус.

И това е наистина удобно, защото използването на подобни продукти ни избавя от процеса на първично обработване на продуктите за приготвяне на храна. Но допустимо ли е въвеждането на полуфабрикати в менюто на детето?

Това зависи от цяла съвкупност от условия:

  • Хранителната стойност на хранителната суровина, тоест нивото на съдържание на полезни вещества;
  • Химическа, а също и биологична безопасност;
  • Консистенция и метод на термична обработка;

Но най-важното, което трябва да се отчита е здравословното състояние на детето и особеностите на храносмилателната му система, обусловени от неговата възраст. например, в предучилищна възраст храносмилателната система не е напълно сформирана.

Не са синхронизирани процесите на производство на ензими и жлъчка, а също и отделянето.

Полуфабрикати в храненето – ЗА и ПРОТИВ

Хранителната стойност на един бързо приготвен продукт може да се определи, внимателно чрез изучаване на етикета, на който е посочено съдържанието на полезни вещества.

Само качественият състав на белтъчини и мазнини е невъзможно да се провери. Известно е, че при приготвяне на евтини полуфабрикати често се използват растителни протеини, които по съдържание на аминокиселини значително отстъпват на животинските аналози.

Същевременно както за пълноценното развитие на детето както за пълен комплект качествени аминокиселини.

Следващият недостатък на почти готовите храни е съдържанието в тях на всевъзможни хранителни добавки, неблагоприятно въздействащи на храносмилателните процеси.

Да допуснем, че в готовите месни изделия се съдържат значителни порции, сол, подправки, а също и набухватели, с добавена сол и подправки.

А прекомерната употреба на солени и пикантни ястия създава излишно натоварване на отделителната и храносмилателната система.

Съдържанието в отделните полуфабрикати на скорбяла понякога става причина за функционални нарушения на храносмилателната система – метеоризъм, подуване на корема и нарушения при изхождане.

Голяма част от полуфабрикатите се приготвя с последващо запържване. А за малки деца са препоръчителни храни, приготвени чрез варене, леко запичане, задушаване, на пара. Приготвените по този начин храни въздействат деликатно на лигавицата на стомаха и на червата.

Полуфабрикати от месо в храненето на детето

Месни полуфабрикати са тези, приготвени от натурално месо на животни, които не са били термично обработени, преди да се пуснат в продажба.

Месото от гърди, корем, шията и краката на животното съдържа повече съединителна тъкан, затова е необходима по-продължителна термична обработка.

А това може да доведе до намаляване съдържанието на полезни вещества в крайния продукт.

За приготвяне на евтини полуфабрикати се използва основно кайма с добавени подправки, което превръща тези храни в доста агресивни за все още крехката храносмилателна система на детето.