В последните години, витамин В12 стана доста „актуален“. Не че учените са го открили сега, а просто много патологични състояния се обясниха с неговия дефицит.

Все повече хора започнаха да го приемат в стремежа си да предотвратят евентуален дефицит. В това, разбира се, няма нищо лошо, но е редно да обсъдим подробности около това как и кога се приема, за да има ползи.

Първо да обсъдим защо е необходим?

  • Участва в хемоглобиновия синтез;
  • Играе огромна роля за нормалото миелинизиране на невроните;
  • Необходим е за синтеза на нуклеинови киселини и нуклеопротеини;
  • Има важна роля при обмяната на белтъците и въглехидратите;
  • При редовна употреба оказва протективен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Кога да приемаме витамин В12?

Много проучвания показват, че който и да е било витамин, задължително трябва да се приема на пълен стомах. Нови проучвания в областта, обаче доказват, че водоразтворимите витамини, каквито са и тези от В-група е по-добре да се приемат сутрин преди закуската.

Според някои специалисти, витамините от група В се усвояват по-добре, когато стомаха е празен. Сутрешният прием на витамин В12 ще ви даде тонус и енергия през деня, докато приемат му вечер, може да разстрои съня.

Все пак, не трябва да го използвате като заместител, на което и да било хранене. В такъв случай може да навредите на стомашно- чревния тракт  и да лишите организма от останалите микронутриенти в храната.

Под какви форми може да се приема?

Най-удобната форма на прием са таблетките, предвидени за сублингвален прием, разтварящи се в устната кухина или обикновени, перорални таблетки, приемащи се с вода.

В12 се открива и като добавка към някои разтворими мултивитамини, където обаче е в доста оскъдно количество. Съществува и начин, витаминът да се инжектира интрамускулно.

Последният метод е по-неудобен, но може да е необходим при: тежки анемии, бъбречна недостатъчност, патологии на стомашно-чревния тракт, свързани с нарушено усвояване на витамина, тумори, инфекции и др.

Противопоказания и странични ефекти при предозиране?

Както всеки медикамент и тази добавка би могла да създаде някои нежелани последици. Макар и рядко, се регистрират случаи на кожни алергии, анафилактични реакции, втрисане, отпадналост.

Както вече стана ясно, витамин В12 е водоразтворим витамин и не може да се предозира с него, тъй като излишното количество не се натрупва в организма. Все пак, имайте предвид, че са докладвани случаи на хора, които след силно превишена доза с В12 са получили алергия, диария или кожен обрив. Трябва да се внимава с риска от образуване на кръвни съсиреци при увеличена доза.