Средиземноморският режим на хранене се счита за един от най-здравословните начини за хранене. Средиземноморската диета не ни ограничава от най-важните за организма ни вещества, като същевременно можете да си похапвате вкусно и пълноценно.

Установено е, че освен, че благодарение на тази диета ние можем да поддържаме добра фигура, тя ни прави и по-здрави и понижава риска от развитие на много от съвременните заболявания.

Какви храни се считат за подходящи за средиземноморската диета

Средиземноморската диета включва плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, маслини, зехтин, пълнозърнести храни, риба и морски дарове. За спазването на този режим не се изисква строго разпределение на храната по часове или точно смятане на грамажи и калории.

Диетолозите съветват да хапвате по 3 основни хранения на ден, с поне едно междинно хранене.

Диетата се основава на храненето, типично за гърците и италианците, характерно за 60-те години на миналия век. Не е случайна славата на тази диета, по отношение на здравословните ползи.

Проучвания показват, че в този период, хората, живеещи по тези земи имали по-голяма средна продължителност на живота, в сравнение с американците, по това време.

Как се отразява спазването на средиземноморския режим на мозъка ни

Американски учени са установили, че средиземноморската диета намалява риска от възрастови изменения на мозъка. Екип от учени в Маями направили експериментално проучване, което проследило хранителните навици на група от 1000 души.

Установило се, че хората, които хапвали повече плодове, зеленчуци и морски дарове, имали по-добри когнитивни способности и били с по-нисък риск от развитие на мозъчни увреждания.

Разбира се, трябва да се вземе в предвид и начина на живот. Пушенето и физическата активност са изключително важни фактори, които са отговорни за поддържането на цялостното благосъстояние на организма.

В продължение на много години са правени изследвания на мозъка на хора, които спазват различни режими на хранене. Лекарите установили, че консумирането на зеленчуци, плодове, ядки, пълнозърнести храни, риба и рибни продукти редуцира риска от образуването на плаки, свързани с развитието на болестта на Алцхаймер.

Специалисти, занимаващи се с патогенезата на това, все още, нелечимо заболяване, са установили, че най-добрата превенция срещу Алцхаймер е поддържането на високо ниво на физическа активност, съчетано със средиземноморска диета, четенето на книги и „упражняването“ на мозъчната активност чрез кръстословици, судоку и ученето на нови знания и умения.

Освен, че е полезна за мозъка, тази диета подобрява функцията на сърдечно-съдовата система, като поддържа добър баланс между добрия и лошия холестерол в кръвта, намалява риска от развитие на атеросклероза, миокарден инфаркт и др