Малко са хората, които поне веднъж в живота си да не са изпитвали неприятното чувство на киселини в стомаха. Състоянието, известно още като гастроезофагиален рефлукс е често срещано явление, което може да доведе до изключително неприятен дискомфорт.

Добрата новина е, че освен медикаментите, медицината е открила и природни средства за справяне със състоянието, с които ще ви запознаем и днес.

Какво представляват киселините в стомаха ни

Когато се храним, храната преминава от устната кухина в стомаха, чрез хранопровода. В долната част на тази „тръба“ се намира езофагиален сфинктер, който е в ролята на клапа.

По този начин, храната не може да се върне обратно и преминава в стомаха, където се обработва от силно киселинните стомашни сокове. Когато тази система не работи, киселинното съдържимо в стомаха се връща нагоре по хранопровода, изгаряйки долната му част и предизвиквайки дразнене и възпаление.

Защо се появяват киселините

Най-честите причинители на гастроезофагиалния рефлукс са: мазната и пикантна храна, употребата на големи количества алкохол, тесни дрехи, притискащи горната част на корема, тежко физическо натоварване, бременност и др.

Някои специалисти считат, че при някои хора, гастроезофагеалният рефлукс се дължи на вродена слабост на долния езофагиален сфинктер.

Симптоматика на състоянието

  • Силна болка в горната част на корема (епигастриум).
  • Парещо усещане в гърлото.
  • По рядко и възпаление на ларинкса.

Какво е спасението

Макар и наглед, не толкова опасен, нелекуването на този проблем може да прерастне в по-сериозни заболявания. Затова е важно да не оставяте киселините да се успокоят от самосебеси.

Както и за много други болести, така и тук, билките могат да бъдат от полза. Чаят от лайка, копър, анасон са сред най-ефективните за целта. А содата за хляб?

Най-вероятно, голяма част от страдащите от състоянието са откривали спасение в содата за хляб. Содата наистина може да доведе до скоростно облекчение на симптомите.

За съжаление, содата всъщност реагира със солната киселина, образувайки мехурчета. По тези мехурчета се натрупва стомашна киселина, която попадайки в хранопровода води до възпалението му.

Стремете се да консумирате по-леки храни, като плодове и зеленчуци, пилешко и заешко месо, „бавни“ въглехидрати, като овесени ядки, пълнозърнест хляб и др. Избягвайте и късната вечеря. Макар, реално да няма значение за поддържането на добра форма, ранната вечеря намаля риска от рефлукс.

Когато сме в легнало положение, езофагиалният сфинктер се отпуска и може да пропусне стомашните сокове. Когато е пълен, стомахът „улеснява“ процеса на връщане на храната, за да може да подпомогне правилното ѝ обработване на порции.

Разходките след хранене, особено тези след вечеря, улесняват храносмилането и подпомагат правилното придвижване на храната по храносмилателния тракт.