В предстоящият сезон на настинките и грипа, отново ще дойде време за топли чайове вкъщи и поредната доза лекарства. Особено неприятно е, когато уж леката настинка ни „подари“ треска и повишаване на температурата.

За да успокоим, по стресираните на тази тема, сме подготвили цяла статия, която да ви помогне да определите кога е точното време за намеса в такива грипо-подобни  състояния.

Какво се случва в тялото ни, когато имаме повишена температура

Колкото и странно да ви се струва, високата температура е ясен знак, че имунната ни система функционира правилно и се опитва да ни излекува от настъпилото възпаление. Много от вирусите и причинителите на болестни състояния не могат да оцелеят при високи градуси, затова и тялото ни се опитва да ги убие, чрез повишаване на телесната температура.

Освен това, специалистите са установили, че имунната ни система работи по-усилено на по-висока температура и не позволява на вирусите да се разпространяват.

Коя температура се смята за безопасна

Според лекарите, когато термометърът покаже температура над 37 градуса, това означава, че тялото ни се опитва да се справи с някакъв болестен процес.

Температура между 37. 3 С до 38. 3 С се определя, като леко повишена температура.

  1. 4 до 39.7 С са границите на повишената температура. Над 39. 8 С се определя като висока и опасна температура.

При леко повишена температура, повечето лекари не предписват медикаменти за редуцирането ѝ. В тези граници, човек обикновено е на крак и няма сериозни оплаквания, а в същото време организма се опитва да надвие инфекцията.

Повишена температура до 39 градуса изисква по-специално внимание. Специалистите са на мнение, че тя трябва да се понижава с много течности, компреси и противовъзпалителни лекарства. Горещият чай, от бъз, например, би бил чудесно допълнение към останалата терапия.

Отново ще повторим, че при повишена температура е изключително важно да приемаме голямо количество течности, като вода и чайове.

Когато температурата надвишава 39 градуса по Целзий, сърдечно-съдовата система започва допълнително да се натоварва и могат да възникнат проблеми с кръвообращението. Температура надвишаваща 39. 9 градуса е изключително опасна за нас. Тази телесна температура повлиява работата на вътрешните органи.

В тези моменти, консултацията с лекар и навременното назначаване на антипиретици (медикаменти за понижаване на температурата) могат да бъдат от решаващо значение.

Какво да правя, ако видя, че термометърът отчита повишение на температурата

Както вече разрахте – температура до 38. 4 градуса не е опасна и не се налага да се предприемат специални мерки. Важно е обаче да я проследяваме на всеки половин до 1 час, да пием много течности и да се отдадем на почивка.