От резултатите на проведено от шведски учени изследване се установило, че нитратите в някои зеленчуци спомагат за запазване на целостта на кръвоносните съдове и за понижаване на кръвното налягане при 17-те души участници, непушачи, на възраст между 20 и 30 години.

Всеки от участниците приемали количество нитрати под формата на хранителна добавка еквивалентно на това, което се съдържа в 150-200 гр. от богатите на естествени нитрати зеленчуци, в продължение на 3 дни.

След това за същия период се дават таблетки плацебо. Учените откриватче диастолното артериално налягане било по-ниско с 3.7 мм. живачен стълб след 3 дни, отколкото след 3-дневния период на прием на таблетки плацебо.

В друго изследване, публикувано в списанието „Hypertension“, британски учени давали на 14 здрави доброволци 2 чаши сок от цвекло или вода, които те изпивали в рамките на 30 минути.

Кръвното им налягане се измервало на всеки 15 минути в продължение на 1 час, преди те да са изпили сока или водата и след това на четвърт час в рамките на 3 часа след приема.

Впоследствие кръвното налягане било проверявано на всеки час в продължение на 6 часа и след това на 24-я час след изпиването на сока или водата.

При участниците в проучването, които пили сок от цвекло кръвното налягане се понижило около час след прима му.

Налягането, което оказва кръвта по стените на съдовете било най-ниско 2 1/2 – 3 часа след приема на сока от цвекло, като този ефект се наблюдавал около 24 часа. Кръвното налягане било най-ниско, когато нивата на нитритите в кръвта били най-високи.

Азотният оксид

Азотният оксид е вазодилататор и е от значение за функцията на кръвоносните съдове. Съединението също така осигурява почти напълно разширяването на кръвоносните съдове.

Освен това то спомага за регулиране на кръвното налягане, потиска ендотелното възпалително клетъчно възстановяване и тромбоцитната агрегация.

Азотният оксид способства също и за намаляване на количеството на възпалителните процеси в организма и подобрява глюкозния метаболизъм.

При повечето хора занижените нива на азотното съединение се наблюдават при хипертония, диабет, висок общ холестерол, както и при ендотелно клетъчно увреждане.

Ниските нива на азотният оксид са също така и предпоставка за развитието на инсулинова резистентност, хипертензия, сърдечен удар и атеросклероза.

Учените предполагат, че занижените нива на азотното съединение е възможно да създават подходяща среда в организма за развитието на болестта на Паркинсон.

Физическо натоварване

Физическите упражнения увеличават производството на азотен оксид. Но с напредването на възрастта кръвоносните съдове започват да образуват все по-малко плазмен нитрит по време на физическата активност.

Доказано е, че допълнителният прием на нитрат под формата на хранителна добавка спомага за по-ефективното производство на енергия при извършване на субмаксимални физически упражнения.

Плодове и зеленчуци

Съществуват солидни научни доказателства, че спазването на хранителен режим, при който са включени по-големи количества плодове и зеленчуци спомага за редуциране на кръвното налягане.

Като според повечето диетолози препоръчителна е консумацията на 4-5 порции зеленчуци дневно и 2-3 плодове.

Причината поради която не е желателно да се прекалява с плодовете е, че големите количества фруктоза натоварват черния дроб.

Установено е, че сокът от нар може да предотврати окисляването на азотния оксид и способства за повишаване на биологичната му активност.

Зеленчуците с много високо съдържание на нитрати са:

• Целина;
• Кресон;
• Кервел;
• Маруля;
• Червено цвекло;
• Рукола;