Ако някога ви се е появявала някаква пъпка или цирей преди важно събитие, може би сте си помислили, че именно стресът, който изживявате е причина за нейната поява.

Почти всеки човек бива подложен на стрес, а за някои хора той дори се е превърнал в ежедневие.

Така например , в проведено наскоро проучване стресът е определен като фактор, който предизвиква появата на псориатични плаки при 60% от участниците.

В друго изследване на хора с атопичен дерматит, при 50 до 67% от участниците с екзема се съобщава, че психологическият стрес е главният утежняващ фактор на тяхното заболяване.

По същия начин, при проучване на студенти по медицина с акне, се посочва, че постоянното напрежение е идентифицирано като фактор, предизвикващ формирането на необичайните кожни образувания.

Заключението, което би могло да се направи въз основа тези резултатите от тези изследвания е, че при повечето хора стресът е основен фактор, обуславящ възникването на различни кожни проблеми.

Освен това учените са установили, че лесно могат да демонстрират обусловеността между излагането на силен стрес и обострянето на акнето.

Кожата се омазнява

Когато човек е подложен на стрес, нивото на хормона на стреса кортизол в организма се покачва.

Това често води до увеличаване на секрецията на себум, което е причина за омазняване на кожата, акне и други подобни кожни проблеми.

Но дори и кожата да се омазнява при подлагане на силен стрес, изследванията показват, че постоянното напрежение предизвиква проявлението и на други кожни аномалии.

Например, резултатите от едно проучване от 2001 г. показаха, че стресът въздейства отрицателно върху защитната функция на кожата, което е причина не само за нейното дехидратиране, но нарушава и способността ѝ да се възстановява след нараняване.

Смущение във функцията на кожната бариера прави най-големия орган в човешкото тяло по-пропусклив, което улеснява проникването на повече дразнители, алергени и дори бактерии, а това увеличава риска от инфекции.

По-конкретно, стресът допринася за обостряне и за по-голяма устойчивост на кожните изяви на акнето и розацеята. Продължителното напрежение може да влоши дерматита, уртикарията, а също и псориазиса.

Това и една от причините човек да нанася върху кожата си добър овлажняващ крем, когато се чувства стресиран.

Ако използваният продукт е произведен от достатъчно качествени съставки, то тогава той ще спомогне за укрепването на бариерната функция на кожата.

Така овлажняващият крем би предотвратил възникването на кожни в резултат на силния стрес.

Повишен риск от възпаление

Резултатите от други научни изследвания показват, че стресът е причина за различни биологични промени в тялото, при които се стимулира освобождаването на вещества от кожата, наречени невропептиди.

Различните видове клетки в кожата като имунните и ендотелните /формират повърхността на кръвоносните съдове/ подлежат на регулиране от невропептиди и невротрансмитери, които са химически вещества, освобождавани от нервните окончания в кожата.

Но стресът е възможно да стимулира освобождаването на по-големи количества невропептиди, а това на свой ред да предизвика възпаление и неприятни кожни симптоми като изтръпване, сърбеж, чувствителност или изтръпване.

При хората, подложени на хроничен стрес, започнал още в ранна детска възраст, например поради малтретиране от страна на родителите, се наблюдава по-голяма честота на заболеваемост от най-разпространената форма на рак на кожата – базално-клетъчният карцином.