Мъжете все по-често се оплакват, че ниските доходи не им дават възможност да създадат семейство и изобщо да имат някакъв личен живот.

Как нивото на материалното благосъстояние влияе на отношенията между мъжа и жената?

Завишени очаквания

Мъжкото недоволство има определени основания, посочват психолози. Психологическите убеждения на много съвременни жени се формират под влияние на лъскавите списания и на съответните лъскави списания. Тези медии провокират завишени, неоправдани очаквания към мъжете.

У дамите се създава илюзия, че бъдещият съпруг трябва да бъде принц с бял мерцедес. Ако те редовно четат лъскави списания, те остават с впечатлението, че „оплитането“ на милионер в долари, е толкова лесно, колкото да отидеш за хляб.

И разбира се, такива представителки на нежния пол в името на красивия живот, който едва ли не е свързан да им осигури успешния мъж, не обръщат внимание на кавалерите със скромни доходи.

Мъжът – глава на семейството

Проблемът на мъжете с ниски доходи може да възникне още и заради това, че много девойки, макар и да не мечтаят за сватба с олигарх, виждат в мъжа на първо място човек, който ще изкарва прехраната на семейството. Това е специфика на българския манталитет.

В западните държави мъжът вече отдавна не се възприема като човек, който е длъжен да обезпечава материалното благополучие на семейството. От друга страна на жените изобщо не им идва на ум, че когато встъпят в брак, ще им се наложи да изпълняват задълженията на готвачки, дойки и на чистачки.

В съвременното западно общество хората от двата пола се възприемат като равни партньори, които при създаването на семейство съвместно решават и материалните, и битовите въпроси.

Смята се, че е напълно нормално бащите не само да присъстват на раждането, но и наравно с жените да поемат отговорностите по грижите за бебето. Еманципираните жени на Запад рядко търпят мъже тирани, независимо колко са финансово осигурени.

Във всяка страна отношенията между половете имат своите особености. Но се смята, че западният модел ще бъде напълно подходящ и за нашите условия.

Но, ако трябва да бъдем честни, в големите градове действително той се налага постепенно, жените с по-големи доходи или пък собственичките на бизнес се считат напълно равни със своите брачни партньори.

И затова може би с течение на времето финансовите възможности на мъжете няма да играят толкова съществена роля при намирането за партньор на семейство, колкото сега.

Проблемът не е само в парите

Неотдавна при софийски психолог дошъл на консултация 30-годишния пловдивчанин Васил , който работел като библиотекар в техническата библиотека на ТУ-София.

Той се чувствал потиснат от това, че неговите колеги инженерите проектанти вземали няколко пъти по-голяма заплата от него и а много от тях вече били женени, докато той с неговите доходи не можел да си позволи да има постоянни отношения с жена.

Специалистът провел няколко сеанса на психотерапия с пловдивчанина, за да разбера каква е истинската причина за проблема. Оказало, че пловдивчанинът е завършил ТУ-София и придобил образователно-квалификационна степен строителен инженер, издържал е и всички изпити.

Веднага след това е започнал работа като инженер проектант, но работата му се сторила прекалено стресова и сложна. И затова предпочел много по-ниско платената длъжност на библиотекар.

Психологът забелязал, че пловдивчанинът постоянно обвинявал другите и най-вече жените за тяхната прекомерна алчност. При Васил се проявявала типичния комплекс на неудачника. И според психолога пловдивчанинът трябвало да придобие увереност в себе си и да определи какви са истинските му цели в живота, тогава и с личния нещата ще потръгнат.