Проблеми се наблюдават, дори при тези, които са прекарали заболяването в лека и безсимптомна форма.

Симптомите на коронавируса са добре известни, също както и сроковете за оздравяване – повечето от оздравелите се оправят за приблизително 2-3 седмици.

Какво се случва с организма след оздравяване, за това се говори доста по-малко. Но срещу COVID-19 може да има доста сериозни и дългосрочни последствия.

Кога напълно се оздравява от COVID-19

Отговорът може да шокира, може би никога.

COVID-19 е ново заболяване, човечеството се сблъсква с него само преди няколко месеца. Затова изследванията, които биха позволили точно да се проследят дългосрочните последствия, просто не съществуват. Има статистика, която натрупват медицинските организации от различни държави.

Последствията за здравето зависят от това как е протекло заболяването. Най-много страдат тези, които са имали нужда от хоспитализация.

От Националната здравна служба на Великобритания предполагат, че 45% от изписаните от болница с коронавирус известно време ще се нуждаят от постоянна медицинска помощ – прием на лекарства и наблюдения на лекари, а 1% остават в реанимация завинаги.

Дори лекото протичане на COVID-19 обаче не гарантира, че човек ще се възстанови бързо и напълно. Медиите описват истории на млади хора, които се прекарали леко инфекцията, лекували са се у дома и дори са продължавали да работят дистанционно.

При някои от тях симптоми като слабост, световъртеж, сънливост, постоянно влошено здравословно състояние не минават за ден-два, дори и след 2 месеца продължават да усещат неразположение.

Още по-тревожна е информацията от Пентагона. Министерството на отбраната на САЩ преценява дългосрочните последствия от COVID-19 като толкова сериозни, че тези, които са преболедували, дори в лека или безсимптомна форма, са негодни за служба в армията.

Военните се съгласяват да разглеждат само кандидатури на преболедували, но само ако те не са били хоспитализирани. Възможно е за отказ за приемане в армията да е достатъчно да бъде повикана линейка или да потърси помощ в спешен кабинет.

Опасенията на военните могат да бъдат разбрани. Според някои данни новият вирус доста сериозно подрива здравето и наистина може да извади за дълго време човек от строя.

Какви са възможните последствия за здравето от COVID-19

Тези усложнения се проявяват при някои преболедували от COVID-19 и изискват по-пълни изследвания.

Психически разстройства

Основно това се отнася за хора, които са се лекували в отделения за интензивна терапия, и например, са били на апаратна вентилация.

Реанимацията спасява живот, но същевременно е и с негативни последствия. Едно от най-разпространените проявления на т.нар. на синдрома на след интензивна терапия – ПИТ са психични нарушения.

Човек става тревожен, мнителен, отчаяно се бои за здравето и за живота си. Развива се често посттравматично стресово разстройство. Такива състояния изискват лечение при психотерапевт и психиатър.

Неврологични нарушения

Това е още едно разпространение на ПИТ синдрома. Интензивната терапия може наруши мозъчната функция – влошава се паметта, губи се концентрация, понижава се скоростта на реакциите, възникват трудности с обучението, дори с изпълнението на ежедневни задачи.

За да се стигне до неврологични нарушения, съвсем не е задължително състоянието да се влоши, че да се наложи реанимация. Към момента има достатъчно данни, че COVID-19 влияе на нервната система и при не толкова тежко протичане на заболяването.

В едно китайско изследване се установява, че повече от 1/3 от 214 души, хоспитализирани с COVID-19, са имали неврологични симптоми – главоболие, световъртеж, нарушения на съзнанието и зрението, загуба на обоняние.

Колко дълго тези нарушения се запазват след изписване от болница, засега не е ясно.

Мускулна слабост

Това е още един проблем, който касае ПИТ синдрома. Възстановяване на физическата форма след изписването от болница отнема по-малко време, отколкото на психическата. И за това обаче може да са необходими една или две години.

Проблеми с белите дробове

Един от характерните признаци на COVID-19 – това единични уплътнявания на белодробната тъкан, които изглеждат като матово стъкло. На тяхно место може да се формира фиброзна тъкан, тоест зони, с които вече не може да се диша.

Възможно е преболедувалите от COVID-19 до края на живота си да се задъхват при всякакви физически натоварвания, както и при изкачване по стълбите.

Травмираните органи не дават на организма необходимото количество кислород.