Бременност – това е невероятно и незабравимо време в живота на жената и нейното семейство. Толкова много неща предстоят да се направят до раждането на детето.

И на поредната женска консултация се оказва, че е необходимо спазване на постелен режим.

Пред очите ви се представя унила картина – лежите в леглото, а животът си минава покрай вас. Но не трябва да се отчайвате, възможно е всъщност да не е толкова тъжно.

Първо, е необходимо лекарят да каже колко сериозна е ситуацията. Ако отклоненията в здравословното състояние или плода са незначителни, то може би ще е достатъчно прекарване на известно време у дома.

Но в случай на по-изразени нарушения на бременната жена се предлага хоспитализация. Второ, необходимо е да се уточни какъв постелен режим се предполага – строг или по-олекотен.

Състоянията, когато бъдещата майка е принудена продължително време да се намира само в хоризонтално положение, не са толкова много. Но е важно да се помни, че здравето на бъдещото дете, както и на бъдещата майка.

Няма смисъл от разстройване. Трябва да се направи всичко възможно, за да е възможно вашето състояние колкото се може по-скоро състоянието ви да се подобри. А също и опасността от усложнения да е преминала.

Постелен режим – възможни варианти

Какви видове ограничения на физическата активност при бременност съществуват? Вариантите могат да бъдат няколко:

  • Строг постелен режим, при който на жената не се разрешава да сяда и да става от леглото – след операция, при изтичане на околоплодни води, истмико-цервикална недостатъчност, отлепване на плацента;
  • Разширен постелен режим – бъдещата майка може да стои в леглото от 5 до 40 минути по няколко пъти дневно – опасност от прекъсване на бременността;
  • Домашен режим, при който се допуска 50% от времето да се стои в седнало положение и да се ходи бавно до 100-150 метра – изразени степени на токсикоза на първата половина на бременността;
  • Свободен режим – в допълнение към домашния режим се разрешава придвижване по стълбите от 1-ви до 3-ти етаж, ходене на малки разстояния на 150-200 метра;

Най-често при възникване на усложнения при бъдещата майка е необходимо понижаване на подвижността, назначава се домашен или свободен режим.

А от строг и разширен вариант необходимост възниква доста рядко. Обикновено строгият престой в хоризонтално положение се препоръчва за няколко часа – например, след операция, или дни, опасност от прекъсване на бременността.

Постелният режим при бременност по сериозни причини

Причините, които водят до ограничаване на физическата активност на бременност, са разнообразни. Те могат да бъдат свързани със самата бременност или със заболявания на жените, които съществуват още преди зачеване.

Да се спрем по-подробно на състоянията, при които на бъдещата майка може да бъде препоръчана спазване на един от вариантите на постелен режим.

Постелен режим при предлежание на пациента

При това състояние на плацента частично или напълно затваря отвора на матката. В резултат на това, че плацентата се намира над вътрешния отвор на маточната шийка, като прикрепването не е плътно.

Мускулните влакна на матката се разтягат по време на бременност, а плацентата не притежава такава способност. Вследствие на това е възможно изместване на 2 повърхности една спрямо друга.

В първия триместър – до 12 седмица, когато коремът още е малък, жената може да приеме в леглото на практика във всяко положение. В по-късните срокове е необходимо да се лежи настрани, наляво и надясно.