Постхерпесната невралгия е най-честото усложнение на херпес зостер. Болестта, макар и да не е опасна, е много мъчителна. Не оставя човек да спи, да работи, предизвиква депресия и съществено понижава качеството на живот.

Теоретично може да възникне при всеки случай на прекаран херпес зостер, макар и да има някои предразполагащи фактори.

Продължителността на заболяването е различна: средно е около 12 месеца, но в част от случаите тази патология може да продължи с години.

Днес за лечение се предпочитат антиконвулсанти.

Постхерпесна невралгия – симптоми и методи на лечение

Постхерпесната невралгия се характеризира с невропатична болка, която има свои особености.

Сред съществуващите видове невропатична болка постхерпесната невралгия заема 3-то място по разпространение. Отстъпва първенството само при болки в долната част на гърба и диабетни болки.

Причини за постхерпесна невралгия

В медицината е прието да се смята, че постхерпесната невралгия възниква в резултат на възпалителния процес в нервните ганглии и периферни нерви.

Възпалението се предизвиква от вирус. Нарушава се взаимодействието и разумния баланс между болковите и противоболковите системи на организма.

Страда механизмът на контрол над възбудимостта на невроните за болка на централната нервна система.

С невралгия се усложняват не всички случаи на херпес зостер. Рискови фактори за развитие са:

 • Напреднала възраст – според статистиката честотата на възникване на постхерпесна невралгия при хора над 60 години е 50%, тоест всеки втори случай завършва мъчително за болния.
 • Във възрастовата група от 30 до 50 години това усложнение се среща с честота от 10%. След 75 години тази болест засяга 75% от разболелите се. Предполага се, че основна роля за това играе способността за регенерация /заздравяване/. При младите хора възпалителните процеси се ограничават по-бързо, а с напредване на възрастта имунитетът отслабва.
 • Място на разположение на обрива – постхерпесна невралгия при локализация на обрива на торса.
 • Масивност на обривите – колкото по-голяма е площта на увреждане, толкова по-вероятно е развитието на невралгия. Косвено това може да е свързано със слаб имунен отговор.
 • Проявление на болковия синдром в остър период, в период на поява на обрива. Колкото по-силна е болката през този период, толкова по-голяма е вероятността за развитие на постхерпесна невралгия.

Отделно от този списък следва да се спомене по-честото възникване на постхерпесна невралгия при жени, което засега няма обяснение.

Симптоми при постхерпесна невралгия

Под постхерпесна невралгия е прието да се разбира болка, която се запазва след заздравяване на обривите, вследствие на херпес зостер.

Болки е възможно да се усещат от преболедувалите от 3-4 седмици до няколко години. Средно, този вид невропатична болка съществува около година.

Какъв е характерът на болезнените усещания? Възможно е да е няколко вида:

 • Постоянна – болката може да е слаба, притискаща, леко пареща.
 • Периодична – тази разновидност на болката е като от токов удар.
 • Алодинична – тази болка е внезапна, пареща, която възниква в отговор на незначително докосване като неадекватна реакция на външен дразнител.

При един болен могат да се наблюдават всички 3 типа болка  едновременно.

Болката се разпространява по хода на засегнатите нерви, тоест се усеща там, където е бил локализиран обривът, макар и на кожата да няма никакви проявления.

В засегнатата област могат да възникнат и други сензорни нарушения, които повече или по-малко, също създават неприятни усещания. Това могат да бъдат:

 • Парене
 • Изтръпване
 • Мравучкане, парестезия, усещане за наличие на чуждо тяло

Обикновено засегнатата област повишена чувствителност към всякакви докосвания, макар и да може да се усеща като изтръпване на самата кожа.

Основно проявление на болестта са болките, които влошата качеството на живот. Болезнените усещания предизвикват:

 • Понижаване на физическата активност
 • Безсъние
 • Хронична умора
 • Отслабване на апетита и в тази връзка, дори на теглото
 • Състояние на тревога и постоянно безпокойство, което в редица случаи завършва с депресия
 • Понижаване на социалната активност

Лечение на постхерпесна невралгия

За намаляване на риска от възникване на постхерпесна невралгия е необходимо да се започне с противохерпесни препарати.

Съществуват и народни методи за лечение на това заболяване. За най-ефективни се смятат сок от черна ряпа, разтривки от чесново масло, билкови компреси, мехлеми на основата на прополис и пчелен восък.