Постокоитален цистит – доста често срещан проблем сред дамите. Същността на тази патология е в развитието на възпаление няколко часа след полов акт, което е с рецидивиращ характер.

Характерните клинични проявления нарастват в първите 36 часа след интимна близост. Това заболяване няма никаква специфична симптоматика и включва ускоряване на позивите за уриниране, болезнени усещания и т.н.

Възпаление след интимна наслада - какви патогени го провокират 

При липса на необходимата медицинска помощ възпалителният процес може да придобие хронично протичане със засягане на другите отдели на пикочно-половата система.

Опасността от посткоиталния цистит се заключава и в това, че жената не може да води нормален полов живот. Заради страх от рецидиви е възможно намаляване на сексуалното желание, а също и аноргазмия.

Всичко това води до значителен психологически дискомфорт, до подобни на невроза състояния.

Според статистиката, посткоиталната форма се открива приблизително при 20% от жените, които се обръщат към личния лекар по повод рецидивиращо възпаление на пикочния мехур.

Приблизително в 80% от случаите развитието на тази болест е обусловено от различни анатомични особености.

Посткоитален цистит - най-често след първия път 

С този патологичен процес най-често се сблъскват девойките след първия полов контакт. Но понякога може да възникне и няколко години след началото на редовен полов живот.

Основна разлика на посткоитален цистит е, че възпалителна реакция в пикочния мехур нараства няколко часа след полова близост. Обикновено отшумява от 12 до 36 часа.

Понякога характерните клинични проявления могат да бъдат предизвикани от вагинални интервенции, но това се случва много рядко.

Водеща роля в развитието на тази болест се пада на инфекциозната флора, намираща се в пикочно-половата система.

Този възпалителен процес може да бъде предизвикан както от условно-патогенни, така и от патогенни микроорганизми.

Основни патогени са стафилококи, ешерихия коли, протозои и т.н. По-рядко заболяването се причинява от гъбична и вирусна флора, а също и от венерически инфекции.

Симптоми, възникващи след посткоитален цистит

Характерните клинични проявления се развиват след около 12-36 часа, но при някои жени това се случва само 2 или 3 часа след полов контакт.

При този патологичен процес отсъстват каквито и да е специфични признаци.

Болната жена се оплаква от ускоряване на позивите за уриниране.

Непосредствено по време на самото уриниране присъстват симптоми като парене и болка, които стават по-изразени към края на процеса.

Понякога клиничната картина се допълва от болков синдром, локализиращ се в областта на слабините, а също и с лъжливи позиви за уриниране.

Наличието на общи симптоми, например, на треска, главоболие, слабост и т.н., не е характерно. Ако все пак присъстват, са изразени много слабо.

В някои случаи се наблюдава изменение на цвета на урината, поява в нея на кървави примеси. Продължителността на острия пристъп може да бъде различна.

При повечето жени симптоматиката стихва от само себе си. Повторните обостряния възникват веднага след полов контакт. Понякога те могат да бъдат предизвикани и от вътрешно вагинални интервенции.

Диагностика и лечение на заболявания

При диагностика на посткоитален цистит най-важно е да се установи връзка половите контакти и обострянията. 

За тази цел са необходими пълни гинекологични прегледи и изследване на урината.

За определяне на патогена следва да се назначи бактериологично изследване на намазка.

С цел диференциация могат да се използват и много други методи, например, ултразвуково изследване, цистоскопия и т.н.

На жените с тази диагноза се препоръчва обръщат повече внимание на хигиената преди полов контакт и да се използват само качествени противозачатъчни. При тази болест се изписват растителни уросептици, урологични стимулатори.

Според показанията се назначават антибактериални препарати. В този случай че консервативната терапия не дава никакъв резултат, е възможно да се назначи хирургична интервенция за коригиране на анатомичните дефекти.

Профилактика на развитие на посткоитален цистит

За профилактика на това заболяване е необходимо да се спазват правилата за хигиена, своевременно да се лекуват съществуващите гинекологични патологии.

С повишено внимание следва да се подхожда при избор на спермициди за контрацепция.