Ако своевременно не се потърси помощ, може да се стигне до доста опасни усложнения.

Тромби – това са кръвни съсиреци. При норма те ни предпазват при драскотини и други рани – кръвта се сгъстява, тромбът спира кръвотечението от увредения капиляр или вена. А след като изпълнят задачата, в продължение на няколко часа или дни успешно се разпадат и изчезват. Понякога обаче не всичко върви по план.

Защо са опасни тромбите

Тромби могат да възникнат и вътре във вените. Това състояние се нарича тромбоза. Засягат се най-често краката, особено при заседнал начин на живот. Но в зоната на риска може да е всяка част на тялото.

Ако такъв кръвен съсирек се откъсне, попада в общото кръвообращение и може да запуши съдовете в сърцето, мозъка или в белите дробове.

Това е смъртоносна ситуация, която може да доведе до сърдечен пристъп, инсулт или тромбоемболия на белодробната артерия – спиране на функцията на белите дробове.

Затова е от изключителна важност да сме запознати със симптомите, с които се проявяват тромбите. От това може да зависи и животът ни.

Кога трябва незабавно да се звъни на бърза помощ

По спешност трябва да се звъни на бърза помощ, ако:

  • Внезапно ни стане трудно да дишаме, усеща се недостиг на кислород;
  • Появят се болки в гърдите или просто дискомфорт, който се усилва при кашлица или дълбоко вдишване;
  • При кашлица се отделят храчки с кръв;
  • Възникнат затруднения при говоренето;
  • Влошаване на зрението – двойно зрение, поява на слепи петна, „мъгла”;
  • Рязко се понижава кръвното налягане, и това се съпровожда със световъртеж, припадъци.

Така се проявяват инфаркт, инсулт, белодробна емболия. В някои случаи те се предизвикват именно от откъснал се тромб. Но във всеки случай няма време да се мисли за причините – при поява на гореизброените симптоми е необходимо незабавно да се потърси медицинска помощ.

Как да разберем, че са възможни тромби

До критични, и опасни проявления е ясно, че по-добре да не се стига. Тромбозата е важно да се улови в максимално ранен стадий, за да не се допуснат усложнения.

Проблемът е в това, че е трудно да се заподозре наличие на съсиреци в кръвоносните съдове. По данни на Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията, при приблизително половината от хората тромбите не се проявяват по никакъв начин.

Въпреки това все пак може да се предположи, че е налице запушване на кръвоносни съдове. Ето няколко признака, сигнализиращи за възможни тромбози в различни части на тялото.

1.Отоци в ръката или в краката

Отокът може да възникне на същото място, където непосредствено е запушен съд, така се разпространява към целия крайник. Така в този случай страда само единият крак или ръка – тази, в съдовете на която е разположен предполагаемият тромб.

2.Крампи на краката

Постоянните крампи могат да са симптом на нарушено кръвообращение. Възможно е да го предизвикат и тромби.

3.Внезапни болки в краката

Това е един от симптомите на тромбоза на дълбоките вени. Често болката в областта на прасците е остра и пулсираща, и едва ли не единственият признак на остро нарушение на кръвообращението.

4.Изменения на цвета на кожата

Тромбът затруднява нормалната циркулация на кръвта. В резултат и част от кръвоносните съдове се оказват препълнени с кръв, а друга част страдат от недостиг.

Това може да се прояви с изменения на цвета на кожата – на отделни участъци от засегнатия крайник се зачервява или става синкава, на други – напротив, става бледа.

5.Промяна на температурата на кожата

В резултат на съсирека на кръвта кожата редовно се загрява и започва да сърби. Повишението на температурата има вероятност да се усети и при допир.

6.Безпричинни пристъпи на гадене и повръщане

Ако ви се гади постоянно, това може да е симптом на тромбоза на мезентериалните съдове – тези, които снабдяват с кръв различните отдели на дебелото черво. Това състояние може да се предположи, ако повръщането се появи, но не носи облекчение, и продължава да ни се гади.

7.Болки в корема

Може да са признак на запушване на мезентериалните съдове. Особено ако коремът ни боли почти постоянно.