Във всяка кухня могат да се крият опасности, но много хора дори не подозират за това.
Приготвяйки храна в любимите кухненски съдове или използвайки обичайните кухненски инструменти, някои от нас увеличават риска от хронични заболявания, лишават се от шансове да се сдобият с поколение или дори си съкращават живота.
Такива данни се привеждат от последните изследвания.
Ревизия на кухнята – съдовете, които ни тровят
Направете ревизия на кухнята – някои съдове изискват незабавна замяна.
1.Форми за печене и алуминиево фолио
Много от нас имат в кухнята алуминиеви тенджери, тигани, чайници и други. В повечето случаи те са направени от анодиран алуминий. По време на приготвянето на тези съдове повърхността на метала се окислява и се покрива със здраво поресто покритие от алуминиев оксид. В резултат съдовете придобиват матов оттенък, не се драскат и не се изтриват. И се смятат за безопасни.
Образувалото се покритие се смята за херметично, затова не дава на алуминия да попадне в храната, докато се приготвя.
Алуминиевото фолио и формите за печене са изработени от чист алуминий. И някои експерти предполагат, че при често използване, и следователно, натрупване на метала в тъканите на организма, е възможно възникване и развитие на невродегенеративни разстройства.
Най-опасно е готвенето в такива съдове на кисели ястия.
С какво да ги заменим? Безопасна алтернатива на алуминиевите изделия са стъклените и керамичните форми за печене и обикновената пергаментна хартия.
2.Съдове с антизалепващо покритие
Повечето от тиганите с антизалепващо покритие са с тефлон, който съдържа перфлуороктанова киселина. Това химическо вещество изследванията свързват с развитие на безплодие, увеличаване на теглото и нарушения на интелекта.
Това вещество се класифицира като потенциален канцероген.
Специалисти препоръчват тези съдове да се заменят с такива от чугун, неръждаема стомана или стъкло. Тези материали са безопасни за здравето.
3.Пластмасови чинии и контейнери за храна
Изброените съдове, а също и спортните бутилки за многократна употреба за вода, пластмасовите дъски за рязане и други съдове е възможно да съдържат бисфенол А.
Това химическо вещество може да проникне в храната и във водата. И най-вече това е възможно, ако в съдовете се съхраняват кисели или солени продукти.
Изследванията свързват бисфенол А с развитие на онкологични заболявания, влошаване здравето на мозъка и на сърцето, патологии на развитието на плода.
Научният труд, представен от специалисти от Университета на Харвард, асоциира това вещество с развитие на затлъстяване.
Най-опасно е, ако кухненските съдове с този компонент във формулата се нагряват. Тогава бисфенол А се освобождава по-бързо.
Бутилките за вода следва да се заменят с аналогичните съдове от стъкло или от хранителна неръждаема стомана. При покупка на готова храна от магазина следва да се откажем от тази, която се слага в пластмасови опаковки.
По-добре да избираме ястия в стъкло или в картонени кутии. Що се отнася до дъската за рязане, то оптималната в кухнята е такава от дърво.
4.Съдове с отметка – не съдържащи бисфенол А
Ако бисфенол А е толкова опасен, то логично е да купуваме храни в опаковки, които не го съдържат. Така мислят повечето потребители, но грешат.
Не съдържащите бисфенол А съдове и пакети за продължително съхранение на продукти, а също и полиетиленови покрития съдържат други опасни вещества – винилхлорид или поливинилхлорид. Указаните вещества са признати за концерогени.
Когато се използват тези опасни вещества могат да проникнат в храната и да попаднат в организма.
За съхранение на продукти за предпочитане са стъклените съдове или биоразградимите кутии за храна, те са безопасни и мобилни. Освен това е важно да не съхраняваме в тях – зърнени, първи и втори ястия, зеленчуци и консерви. По-добре да ги държим в стъклени или в картонени съдове.
5.Порцеланови и глинени съдове
Ако в кухненския шкаф все още се съхраняват порцеланови чаши за чай или за кафе, или имате уникално гравирани глинени чинии или купи, то по-добре да ги оставите да си стоят за красота.
На масата е по-добре да не се слагат.
При производството на тези кухненски съдове в миналото са се използвали оцветяващи и глазиращи средства, съдържащи метали – олово и кадмий.
Докато те са се считали за безопасни, което се опровергава от съвременните изследвания.
При нагряване тези метали могат да попаднат в храната и в организма на човек, а при натрупване да предизвикат болести.
Решението е да се заменят със съвременни безопасни изделия от качествени материали.