При норма цветът на венците е бледно-розов, но оттенъкът може да варира. Измененията на цвета на венците могат да са признак на болест, и това е, на което обръща внимание зъболекарят при преглед на пациента.

Защо венците потъмняват, появяват се буквално черни петна? Колко опасни са такива симптоми и какви заболявания трябва да се търсят? На всички вълнуващи въпроси отговорът е в настоящата статия.

Тъмни венци – тревожен симптом

Зъболекарят може да посочи многобройни причини за потъмняване на венците, и далеч не всички са свързани с някакви заболявания. Понякога причините се крият в начина на живот, прием на лекарствени препарати.

Но дори и пациентите сами да могат да определят причинно следствените връзки, консултацията със зъболекар няма да попречи, тъй като понякога тези изменения наистина могат да бъдат симптоми на опасни заболявания.

Меланин и естествена пигментация

Организмът синтезира меланин – вещество, което придава на кожата, косата, и на очите цвят. Колкото е повече този пигмент в организма, толкова по-интензивна е боята, включително и на лигавиците.

Тъмният цвят на венците може да сигнализира за по-големи количества меланин. И ако е такъв цветът буквално от самото раждане, липсват каквито и да е симптоми, то повод за паника няма.

Но ако цветът на венците рязко се е променил, буквално за няколко месеца са се появили особено ярко-изразени петна, които се съпровождат с наличие на други неприятни симптоми, консултацията със зъболекари и редица други медицински изследвания са задължителни.

Вредни навици

Тютюнопушенето като вреден навик може да стане причина за изменения на цвета на венците, а също и за поява на тъмни петна. Това състояние зъболекарите наричат меланоза на пушачите.

Характерни симптоми е появата на локализирани петна или генерализирани изменения на цвета на венците, лигавиците на бузите и на устните.

Прием на някои лекарства

В списъка със страничните ефекти на някои лекарствени препарати може да се озове пигментация, която също може да се прояви в устната кухина.

Ако пациентът успее да съпостави измененията на цвета на венците и на прием на нови лекарствени препарати, необходимо е да се съобщи за това на лекуващия лекар, който може да замени лекарството.

Страничен ефект на пломбиране

В миналото популярни бяха метални пломби. При правилно поставяне пломбата ще стои вечно.

Но един от странични ефекти на този начин на пломбиране е оцветяване на лигавицата. Обикновено специфично лечение не е необходимо, само наблюдение на пациента.

Какви заболявания трябва да се търсят?

В някои случаи измененията на цвета на венците и появата на тъмни петна може да сигнализира за различни опасни заболявания, които се нуждаят от лечение, и не само на зъболекарския стол.

Остър некротизиращ язвен гингивит

Това е остро и много сложно възпаление на венците, което се характеризира с формиране на тежки симптоми:

  • Висока температура и всички симптоми на интоксикация: главоболие, втрисане, уморяване. На пациенти с такава диагноза зъболекарят дава болничен, често лечението се провежда в болница;
  • Ярко изразен оток и болки във венците, формиране на язви и участъци на невроза – загиване на лигавицата на венците;
  • Лош дъх;

Лечението може да бъде консервативно – съчетание на зъболекарски процедури, прием на редица лекарствени препарати, а също и хирургична интервенция – първична хирургична обработка, премахване на некротизиращи тъкани.