Това показват резултатите от изследване, проведено от психолози от Университета на Куинсланд, Австралия, и бяха публикувани преди няколко дни.

Мъжете с брада може да са плашещи за жените, но защо

В изследването участвали почти 1000 хетеросексуални американки на възраст от 18 до 70 години. На участничките показали по 30 изображения на трима различни мъже. Те били снимани или с брада, или чисто избръснати, а след това изображенията били редактирани с цел да се направят лицата по-мъжествени или по-женствени.

Мъжествеността на мъжкото лице се придава от издадените дъги над веждите, широките скули, добре очертаната и мощна брадичка, както и дълбоки и тесни очи.

Участничките трябвало да оценят по скалата от 0 до 100 привлекателността на изобразения на снимка мъж като партньор като партньор за краткотрайна и дълготрайна връзка.

Оказва се, че колкото мъжествени черти и брада има по лицето мъжа, толкова по-добре. Мъжете с брадати лица са натрупали максимален брой точки по скалата на привлекателността като партньори за кратка и по-продължителна връзка.

Изследователите предполагат, че мъжествените лица с ярко изразени черти сигнализират на потенциалната партньорка за физическа сила и социално доминиране на своите притежатели.

Брадата помага за усилване на тези мъжествени черти, например, като зрително се увеличава брадата и се маскират по-привлекателните части на лицето.

В рамките на изследването участниците трябвало да оценят по съответната скала степента на своя страх и отвращение от обитаващите тялото паразити, сред които въшки, бълхи, кърлежи.

Чистотата и добрата хигиена днес са на почит

Участничките, на които най-много им харесват добре избръснати мъже, изпитвали силно отвращение към външните паразити.

Учените предполагат, че тази взаимовръзка може да е проявление на древен страх, свързан с това, че окосмяването по тялото изобщо и мъжката брада в частност, е отлично убежище за насекомите, които могат да предават инфекциозни заболявания.

Това най-вероятно е проявление на еволюционното ни минало.

В съвременния свят, в който грижата за себе си и хигиената са на почит, връзката между космите по тялото и наличието в него на паразити вече не съществува. Но възникналия в хода на естествения отбор страх все още остава.