Едно от неприятните заболявания, които водят до поява на болезнени усещания, е повърхностния гастрит.

Защо е опасно това стомашно-чревно разстройство

Повърхностният гастрит е разновидност на хроничния гастрит и се проявява в повишена секреторна функция на стомаха и възпаление на неговата лигавица. Всъщност това заболяване се отличава с продължително протичане, има определена периодичност на обострянията, а също при него се засягат предимно горните слоеве на лигавицата.

Тази патология се среща най-малко при 50% от хората на земята. И съществува определена градация по пол – най-често проблемът се наблюдава при мъже. Въпреки че не е от тежките, не следва да се подценява.

Защо се появява проблемът

Причините за развитие на всяка болест винаги вълнуват хората, тъй като когато ги познават, могат да предотвратят заболеваемостта.

Причина за заболяването могат да станат както неправилното хранене – ядене на мазна и пикантна храна, така и неправилно лечение на остър гастрит или пълно пренебрегване на лечението.

Бактериите Helicobacter pylori също могат да станат причина за гастрит, на тях се падат повечето от случаите за наличие при хората на хроничен гастрит.

Освен това, лекарите понякога делят причините за развитие на повърхностен гастрит на вътрешен и външен. Към първите се отнасят анемия, хиповитаминоза, хранителна алергия, проблеми с бъбреците, увреждане на клапаните на стомашно-чревния тракт. Към външните се причисляват:

 • Хранене предимно със сухи храни;
 • Използване на пикантни подправки;
 • Недобро сдъвкване на храната;
 • Вредни навици;
 • Използване на редица лекарствени препарати и т.н.

Видове повърхностен гастрит

По отношение на повърхностния гастрит се използва определена класификация на заболяването по видове. Така може да се срещне, напомняне за деление на повърхностния гастрит на:

 • Огнищен, тоест засяга лигавицата локално, без дълбоките слоеве, при своевременно започнато лечение, проблемът бързо се разрешава.
 • Дифузен – увреждането е малко по-голямо, но не се отразява особено на функцията на органа.
 • Катарален – възпаление на цялата лигавица;
 • Рефлукс-гастрит;
 • Ендогенен – развиващ се, заради вътрешни фактори.
 • Ятрогенен – възниква на фона на прием на един или няколко лекарствени препарати.
 • Бактериален – предизвиква се от бактерии.

Как да се разпознае

Симптомите на повърхностния гастрит са силен кисел дъх от устата, стомашно разстройство, чувство за тежест, гадене и повръщане.

Възникване на всеки от тези симптоми може да е причина да се поиска от личния лекар направление за гастроентеролог. Само специалист може да назначи и проведе необходимите лабораторни и диагностични изследвания, позволяващи точно поставяне на диагноза и назначаване на правилна терапия.

Ако не се обърне внимание, съществува риск заболяването да премине в атрофичен гастрит, който води до нарушаване на храносмилането.

Диагнозата обикновено се поставя въз основа на редица процедури – комплексен преглед и снемане на анамнеза, също се назначават изследвания на кръв и на урина. Също така може да се препоръчва изследване на изпражненията за скрита кръв.

В списъка с изследвания са още – биохимичен анализ на кръвта и дори дихателен тест за наличие на бактерии в организма. От инструменталните варианти се използват ултразвук и рентген основно.

Какви са стъпките след откриването на повърхностен гастрит

Веднага щом бъде определена диагнозата, е необходимо, колкото може по-бързо да се пристъпи към лечение.

Колкото по-скоро бъде оказана помощ, толкова повече са шансовете да не се проявят негативните последствия и усложнения.

При поставена диагноза гастрит се препоръчва спазване на диета, проследяване на хранителния режим. Обикновено се прилага дробно хранене – по 5-6 пъти дневно.

Естествено налага се максимално да се ограничат традиционно вредните храни, сред които мазно, пикантно, газирано. Също допълнително следва да се положат усилия за преодоляване на вредните навици, които водят до влошаване на общото здравословно състояние, тъй като това би попречило на по-бързото оздравяване на стомашната лигавица.

Назначава се и лекарствена терапия, но само след преценка на лекуващия лекар специалист по гастроентерология.

Ако не бъде проведено лечение, е възможно развитие на усложнения. Например, формиране на язви и преминаването на болестта в хроничен стадий, развитие на панкреатит, а също и интоксикация.