Индивидуалният риск от диабет може да се увеличи, когато се пият повече от 2 безалкохолни дневно, независимо дали напитката съдържа захар или изкуствени подсладители, показва ново проучване.
От анализът на повече от 2800 души в зряла възраст, изследователите открили, че изпиването на най-малко 200 мл подсладени или изкуствено подсладени меки напитки на ден се свързва с 2-кратно повишен риск от диабет тип 2, както и от разновидност на диабет тип 1, познат като латентен автоимунен диабет при възрастните, или LADA.
Това е подвид на диабет тип 1, и е бавно прогресиращо състояние, което се развива по-късно в зрелостта, нормално на възраст между 30 и 50 години.
LADA понякога се счита за диабет тип 1.5, тъй като споделя характеристиките на диабет тип 1 и на тип 2 смята се за автоимунно заболяване като тип 1, но също се характеризира с инсулинова резистентност като тип 2.
Безалкохолните и рискът от диабет
Предходни проучвания показват, че връзката между високата консумация на напитки със захар и диабет тип 2. Този ефект произтича най-вече от увеличаването на килограмите и високият прием на напитки със захар.
В това последно проучване в процес на установяване беше дали изкуствено подсладените напитки имат същия ефект, и дали пиенето на безалкохолни – без значение дали са със захар или са изкуствено подсладени, могат да влияят на развитието на LADA.
Изследването включва 2874 шведски граждани, от които 1136 с диабет тип 2, 357 с диабет 1.5, и 1137 били здрави, като били включени в контролна група.
Екипът от учени анализирал храненето на всеки от участниците, за който самите те докладвали, фокусирайки се специално върху броя на безалкохолните напитки, които са пиели до 1 година преди поставяне на диагнозата.
Измерени били също нивата на инсулинова резистентност, функцията на бета клетките, и на автоимунния отговор.
Изследователите открили, че за участниците, които пили най-малко по 2 пъти по 200 мл безалкохолни напитки дневно – без значение дали били подсладени с обикновена захар или с изкуствени подсладители, имало 2 пъти по-голяма вероятност да развият LADA и 2.4 пъти диабет тип 2 в сравнение с тези, които консумирали по-малко от 2 безалкохолни напитки.
Освен това, за участниците, които употребявали по 5 безалкохолни напитки по 200 мл, било установено, че са с 3.5 пъти по-голям риск от диабет 1.5 и 10.5 пъти по-голям риск от захарен диабет, независимо дали напитки били подсладени с обикновена захар или с изкуствени подсладители.
Защо изкуствено подсладените напитки увеличават риска от диабет тип 2?
Авторите на проучването казват, че до известна степен са изненадани, че безалкохолните напитки са свързани с повишен риск от диабет, но казва, че това са само едно от възможните обяснения.
И едното от тях е, че употребата на безалкохолни напитки може да стимулира апетита и така индиректно да способства за преяждане, и особено със сладки и подсладени храни, като вследствие от това се стига до наднормено тегло, който е рисков фактор за диабет, казва той.
Отделно, някои от изкуствените подсладители може да въздействат неблагоприятно върху баланса на полезните и патогенните бактерии в червата, което пък да повлече след себе си нетолерантност към глюкозата.
И този механизъм изглежда правдоподобен.
Авторите обаче наблягат на едно друго обяснение, произтичащо от тяхното проучване - някои хора спират да консумират храни с високо съдържание на захар, като ги заменят с безалкохолни в огромно количество.