Как да понижите повишената чувствителност на организма към студ, съветват различни специалисти?

Какво представлява повишената чувствителност към студ?

Това преди всичко е нарушение на работата на механизмите на терморегулация. При здравия закален човек и в студ, и в жега температурата на тялото остава постоянна.

Хората, които са слабочувствителни към студ, устойчиви към общо охлаждане и бързо се сгряват.

Високочувствителните към студ хора се характеризират с по-ниска средна телесна температура, понижена температура на стъпалата, на китките на ръцете, на пръстите, на ушните миди, на носа.

Освен това тя значително се колебае в рамките на денонощие и трудно се възстановява, дори ако човек влезе в топло помещение и болезнено реагира на рязка промяна на времето.

Означава ли това, че тялото на такива хора образува малко топлина?

Топлината, която образува нашето тяло в рамките на 1 час, е напълно достатъчна, за да кипне 1 литър студена вода. Хората, поради нарушаване топлообмена между организма и околната среда.

Ако механизмите на терморегулация са нарушени, то организмът не е в състояние да компенсира загубите на топлина. И често това се случва при заболявания на сърцето.

Необходимо ли е такива хора да си направят обстойни прегледи и изследвания?

Да и то на първо място на сърдечно-съдовата и на ендокринната система.

Интензивното въздействие на студа при хората със заболявания на сърцето, бъбреците, белите дробове могат да предизвикат ускорено сърцебиене, повишаване артериалното налягане, нарушаване снабдяването с кръв на белите дробове, крайниците и мозъка.

Повишена чувствителност към студ имат и жените с вегетосъдова дистония. Това заболяване по своята същност не е нищо друго, освен реакция на имунната система на различните изменения на условията на външната среда.

Болните се оплакват от това, че лесно се уморяват, пристъпи на мигрена, колебания на кръвното налягане и неустойчивост на пулса, усещане за изтръпване в крайниците.

Излагането на стрес, нервното напрежение, сънните разстройства, неправилен режим на труд и почивка могат да предизвикат вегетосъдови разстройства и значително понижават устойчивостта на човека към студ.

Но ако човек е млад и здрав и въпреки това с усилие да понася студа?

В този случай той трябва спешно да се заеме с тренировка на кръвоносните съдове – закаляване и гимнастика.

Контрастни душове, студени разтривания, физически упражнения на чист въздух помагат за възстановяване на тонуса, за подобряване снабдяването на стените на кръвоносните съдове, за нормализирането на скоростта на кръвообращението.

Така тъканите по-добре се снабдяват с кислород, активизират се обменните процеси, повишава се работоспособността. Много полезно е 4-5 пъти на ден да обливате ръцете си със студена вода, когато последната е с температура 16-20 градуса, тя благотворно въздейства на състоянието на сърцето.

Понижава се честотата на сърдечните съкращения и се удължава времето на покой и почивка на сърдечните мускули. Под влиянието на студа се случва рефлекторно свиване на кръвоносните съдове на кожата, в които се съдържа около 30%.

Кръвта прелива към вътрешните органи, добавяйки към клетките нови порции кислород и хранителни вещества. Студените вани способстват за увеличаване на количеството на хемоглобина, еритроцити и левкоцити.

Съответно и имунитетът се повишава. Физическите упражнения, масажите, закаляването – отличен способ за повишаване на студеноустойчивостта.

Но изпълнението на тези процедури трябва да се извършва половин час преди хранене и не по-рано от 1.5-2 часа след него.