Хиперсаливация /повишено отделяне на слюнка/ е патологическо състояние, при което у човек страда от повишена секреция на слюнчените жлези. За физиологично нормално това явление се смята само при 3-6 месечните бебета.

При по-големите деца и възрастните увеличеното образуване на слюнка причинява немалък дискомфорт и маса неприятни усещания.

В случая с повишеното отделяне на слюнка причините следва да се изяснят от лекар. При необходимост специалистът дава съвети за коригиране на този проблем или съставя адекватна лечебна програма.

Самолечението в този случай е недопустимо, тъй като е висок риска от увреждане на здравето.

Причини за повишено отделяне на слюнка при възрастните

В медицината се различават редица етиологични фактори, предизвикващи повишено отделяне на слюнка при хората в зряла възраст, в частност:

1. Възпаления на устната кухина – гингивит, стоматит и т.н., хиперпродукцията на слюнка в този случай е само безусловна рефлекторна реакция на слюнчените жлези на раздразнението на тяхната лигавица.
2. Заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, панкреатит, язвени увреждания на стомаха и на дванадесетопръстника;
3. Функционални нарушения на централната нервна система, увреждания на блуждаещия нерв, метаболитни разстройства;
4. Паразитни инвазии;
5. Остри отравяния или токсикоинфекции, които се съпровождат от често повръщане;
6. Страничен ефект от прием на някои фармацевтични препарати;

Понякога птиализмът – повишеното слюноотделяне, не е свързано с някакви заболявания. Например, може да възникне при тийнейджъри в периода на активния пубертет или при бременни.

В 2-та случая този процес е обусловен от хормонални изменения, протичащи в техния организъм. Обилното отделяне на слюнка се предизвиква също така наситената, пикантната или киселата храна, от дишане през устата, тютюнопушене и на хирургични операции на устната кухина.

Причини за повишено слюноотделяне при деца

Освен от описаните фактори, хиперсаливацията при кърмачетата може да се предизвика и от такова безобидно явление, като прорязване на зъбите.

Когато, около 4-тата година, всички млечни зъби са пораснали, работата на слюнчените жлези самостоятелно се завръща към нормата.

Към другите причини за повишено слюноотделяне при децата се отнасят:

1. Травма на главата;
2. Нарушения на поглъщането, обусловено от възпалителни процеси в устната кухина или детска церебрална парализа;
3. Психологически проблеми, стрес, емоционални преживявания – характерни за тийнейджъри;
4. Хранителни отравяния, патологии на стомашно-чревния тракт;
5. Дизартрия;

Диагностика, лечение, консултация при гастроентеролог по въпроса за повишеното слюноотделяне

При появата на този симптом следва да се запишете част при личния лекар или направо да се обърнете към гастроентеролог.

Първо лекарят снема анамнеза на пациента – преди колко време е възникнал този проблем, присъства ли друга симптоматика, хронични заболявания, вредни навици и наследствени аномалии.

На следващия етап се провежда визуален преглед на устната кухина, назначават се редица изследвания за определяне на количеството отделяна слюнка.

При необходимост е показна консултация при други специалисти – стоматолог, невролог и ендокринолог.

При повишено слюноотделяне лечение е насочено към отстраняване на първопричината, предизвикала това разстройство.

В зависимост от този фактор лекарят изготвя окончателната лечебна програма – това може да бъде противопаразитна терапия, прием на противовъзпалителни средства, на препарати, подобряващи кръвообращението и др.

Сред специфичните методи за корекция се прилагат лечебна физкултура и масаж на лицево-челюстната област, прием на холинолитици – средства, потискащи секрецията на слюнка, инжекции ботокс и криотерапия.

Понякога за решаването на този проблем лекарите прибягват и до хирургични методи, състоящи в частично отстраняване на жлези, които образуват слюнката.