Натрупването на ефекторни ядра в главния мозък – това се счита за основна причина за задействането на механизмите на повръщането. Според съвременните възприятия, това трупане накуп на ядра не представлява отделен участък от мозъка – напротив, то бива по-скоро хеморецепторна тригерна зона.

Тоест тази зона получава сигнали от други участъци на мозъка и подава команда в стомаха да се избави от раздразнителя. А вече стомаха с помощта на мускулите на диафрагмата, изхвърля от себе си съдържимото чрез хранопровода и устната кухина.

Защото е прието да се счита, че ако човек повръща, това означава, че нещо се е отровил. А между впрочем повръщането далеч невинаги е следствие на хранително отравяне. Но хранителната интоксикация е само една от екзогенните причини за повръщане. Какви още могат да бъдат причините за недоволството на нашия стомах?

Ще приведем само някои от възможните случаи.

Заболявания на стомашно-чревния тракт

Острите хирургични заболявания като апендицит, перитонит, остър панкреатит. При подобни заболявания у пациентите се наблюдават еднократни пристъпи на повръщане.

След прием на храма повърнатите маси се смесват с жлъчна течност. Повръщаното на празен стомах съдържа стомашна слуз с жлъчка и течност със светложълт цвят. При апандисит повръщането може да бъде реакция на болезнените усещания.

Хронични заболявания

Гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника. Повръщането често възниква при хронични форми на заболяванията в резултат на понижена стомашна киселинност. При остър гастрит повръщането е многократно с кисело съдържимо.

Най-често протича, съпроводено от остри, понякога мъчителни болки в горната част на стомаха и носи временно облекчение на болния. При засягане на стените на стомаха, което е характерно за язвите, повърнатите маси съдържат примеси кръв.

Заболявания на централната нервна система

Травми и тумори на главния мозък, повишено вътречерепно налягане, мигрена, неврити, инфекции на мозъка – енцефалити, менингити. Повръщането при заболяванията на ЦНС има своите характерни особености.

Така например фонтанното повръщане най-често е свързано с повишено вътречерепно налягане и възниква при преход от хоризонтално положение във вертикално.
Гаденето и повръщането наред със световъртежа са чести спътници на пристъпите на мигрена.

Многократното повръщане при тежки пристъпи на заболяванията води до обезводняване и обезсоляване на организма.

Повръщането при менингит обикновено не е свързано с прием на храна и възниква като реакция на силно главоболие. Болните от менингит изпитват силно чувство за жажда и затова пият много течности. Това създава предпоставки за обилно фонтанно повръщане.

Повишено артериално налягане

При възникване на хипертонична криза се активират всички защитни функции на организма. Мозъкът дава сигнал да се изведе излишната течност от човека по всякакви пътища, затова възниква повръщане, изпотяване, повишава се честотата на уриниране.

Заболявания на ендокринната система

Недостатъчност на функциите на надбъбречните жлези, захарният диабет, рака на щитовидната жлеза. Метастазите в черния дроб при рак на щитовидната жлеза предизвикват нарушаване на системата на храносмилане.

Появява се често повръщане със тъмно кафява течна субстанция, подобна на утайка от кафе.
Повръщането при диабет е обусловено от наличието в организма на инфекциозно заболяване.

Пристъпите на гадене и повръщане могат да бъдат както еднократни, така и множествени. В последния случай е задължителен приемът на голямо количество течности за избягване на обезводняване.

Психогенни реакции

Повръщането може да възникне и в резултат на психически разстройства като реакция на стрес, уплаха, емоционално разстройство. Пациентите с такива разстройства не изпитват затруднения или болки при позивите за повръщане.