На силата на болката могат да повлияят пол, ниво на стрес и дори очакванията.

Какво е това праг на болка

Минимално ниво на дразнене, при което се появява болезненост. Класически пример е температурата.

Повечето хора определят топлинното въздействие като болезнено, когато температурата достигне 50 градуса.

Ако при вас е така, то тогава прагът ви на болка се определя като среден. При поява на болезнени усещания още при 40-45 градуса, това означава нисък праг на болка.

За висок се смята, ако болка не се появи при контакт с много гореща вода – с температура 55-60 градуса.

Сам по себе си прагът на болка не е нищо. Не малко важна е толерантността към болка, тоест способността ни да я понасяме.

Някои се справят с неприятните усещания по-продължително време и ги понасят по-леко, за други стават нетърпими след броени секунди.

Както и прагът на болка, така и толерантността са много индивидуални. Взаимоотношенията на човек с болката се обуславят от редица фактори, сред които и най-неочаквани.

От какво зависи прагът на болка

Няма яснота дали изброеното по-долу е пълният списък с фактори. Възможно е да има и още. Но засега да се ограничим до основните – тези, чието влияние върху субективното усещане за болка е еднозначно доказано.

Пол

Макар и да съществува противоположно мнение, болковият праг при повечето жени е по-нисък от на мъжете. Тоест на тях ги боли повече, отколкото на силния пол.

Предполага се, че това е свързано с по-малкото бета ендорфини в женския организъм, естествени обезболяващи, които се освобождават в кръвта при получаване на травми.

Има и някои особености – например, по време на раждането болковият праг при бъдещите майки рязко се повишава. Учените все още не са напълно наясно защо става така.

Възраст

Има данни, че болковият праг варира в зависимост от периода на живота. Колкото по-възрастен става човек, толкова повече търпи болка.

Наследственост

Чувствителността към болка се предава с гените. Също наследствен фактор влияе на това как организмът възприема обезболяващите препарати. Ако на някой от вашите най-близки роднини – майка, баща, не го хваща упойка, има риск и на вас да не ви действат обезболяващите.

Стрес

Травмиращи житейски събития – проблеми в работата, смърт на близък приятел или роднина, сериозни загуби, понижават прага на болка. Когато сме изнервени и стресирани, ни боли повече.

Социална изолация

Чувството за самота също понижава прагът на болка, а едновременно с това и толерантността към болезнени усещания.

Предходни преживявания

С болката може да се свикне. Така, например, хората, които редовно се излагат на въздействие на високи или ниски температури, започват да свикват с тях. Например, без особени проблеми ходят боси по нагорещен пясък.

Типичен пример, са и нестинарите, които сякаш не усещат как танцуват по нагорещените въглени.

От друга страна, ако някога изпитаната болка ви се е сторила непоносима, то прагът на болка в отговор на аналогичен дразнител може сериозно да се понижи.

Класически пример – преживяна неприятна ситуация при зъболекар. Впоследствие, дори съвсем безобидна процедура като стандартен преглед, при който се натиска леко венеца, ще предизвиква у пациента, силна болезнена реакция.

Очаквания

Ако се готвите да ви боли, то ще изпитате болезненото усещане в пълен обем. При предположение за лека и безболезнена процедура, неприятните усещания значително ще се понижат.

Как да повишим прагът на болка

Няколко прости метода.

Крещете и ругайте

Накратко, давайте гласност на своите усещания.

В изследване, проведено през 2015 г., доброволци трябвало да се потопят ръката в кофа с ледена вода.

На част от тях учените предложили при потапянето на ръката във водата да кажат ОХ. Другите трябвало да мълчат, докато вкарват ръката.

Резултатът е, че участниците от звучната група успяват да задържат ръката си по-дълго в ледената вода, отколкото тези, които споделили своите чувства и си замълчали. Толерантност към болка след крясък се повишава.