Мъжката кожа е по-мазна и плътна, по-малко чувствителна, в сравнение с женската. Но това не означава, че не се нуждае от специална грижа. Във всяка възраст е необходимо да се грижим за състоянието на кожата на силната половина на човечеството.

По какво се отличава почистването, храненето и защитата на кожата на мъжете на 20, 30, 40, 50 години и след тази възраст?

Мъжка кожа – каква скрива?

Мъжете и жените често се определят като същества от различни планети. Това се потвърждава, дори и от различията в структурата на кожата. При мъжете кожата е приблизително с 20-25% по-плътна, отколкото при жените.

За тяхната дебелина отговаря тестостерона. В мъжката кожа се съдържа също повече колаген, затова старее по-бавно. Сред другите приятни бонуси за представителите на силния пол – на практика при тях няма стрии и целулит.

Добра устойчивост на факторите на околната среда – още един подарък за мъжете от природата. Но заедно с предимствата идват и недостатъците.

Мастните жлези при мъжете работят по-бързо, защото са повече. Именно затова при мъжете кожата обикновено мазна или комбинирана.

Често страдат от акне и възпаления, черни точки. А също и от купероза, тъй като мъжката кожа е с много кръвоносни съдове.

С течение на времето мъжката кожа изтънява, докато женската остава стабилна до настъпване на менопауза.

Бръчките се появяват по-късно на кожата на мъжете, отколкото при жените. Но са по-дълбоки и релефни.

Особено това се отнася за гънките на челото и около очите. Контурите на лицето при мъжете с възрастта се променят, защото кожата губи еластичност.

Редовната грижа при мъжете включва и бръснене, затова областта на подбрадичката, бузите и шията става чувствителна.

На тези участъци често се появява раздразнение.

Факт!

Дори киселинно-алкалния баланс на мъжката и женската кожа се отличава. Нивата на pH при мъжете съставлява приблизително 5.4, на жените – 5.7.

Златни правила за грижа във всяка възраст

Стереотипът, че козметиката е предназначена само за жени, днес постепенно отслабва.

Съвременните мъже разбират, че състоянието на тяхната външност пряко зависи от качеството на грижата.

Но много от тях предпочитат да се мият със сапун, а крем използват само в редки случаи. Дори феновете на минимализма е трудно да запомнят основните правила за грижа за мъжката кожа.

Четирите главни етапа на ежедневната грижа във всяка възраст са почистване, тонизиране, овлажняване, подхранване на кожата.

  • Миенето трябва да е на стайна температура, при необходимост с използване на гелове;
  • След миене лицето леко трябва да се забърше с мека хавлия, а не да се стърже;
  • Бръсненето трябва да е след предварително почистване и затопляне на кожата, колкото се може по-често трябва да се сменят ножчетата за бръснене;
  • Всички козметични средства трябва да имат специална отметка „За мъже”, желателно е да се избират продукти от една серия;
  • За кожата на тялото е необходим душ гел, а не сапун, в техния състав трябва да присъстват екстракти от водорасли, плодови киселини;
  • Кожата на устните също се нуждае от грижа, за поддържане на нейната мекота и гладкост помагат балсамите;

След 20 години

Преди и след тази възраст състоянието на мъжката кожа може да бъде помрачено само от чести от възпаления, пъпки.

След 30

На 30+ мъжката кожа все по-рядко прощава пренебрегването на базовите правила за грижа.

На тази възраст активността на мастните жлези постепенно намалява.