Едно от най-тежкопротичащите състояния в гастроентерологията е илеусът.

Илеусът е остро състояние, което се характеризира с чревна непроходимост. Чревната непроходимост може да се дължи на много причини или дори придружаващи заболявания, засягащи тънкото и дебелото черво.

Илеус – защо го наричаме още „приплитане на червата“

Храносмилателната система при човека може да се представи като много дълга тръба, със стенения и разширения, през която постъпва храна и от която постоянно се отделят храносмилателни сокове. Тънките и дебелите черва са участъци от тази система, като през тях храната преминава най-бавно, за да може да бъде добре усвоена от организма.

Придвижването на храната се осъществява благодарение на физиологичния процес, наречен перисталтика. Ако нещо попречи на тази перисталтика или тя бъде забавена, то тогава се получава и „запушване“ на червата.

Илеусът, като медицински термин, означава чревна непроходимост, като при това състояние има някакво препятствие, най-често, тумор или херния, заради което хранителното съдържимо е възпрепятствано да достигне краят на храносмилателния тракт.

Често, това състояние е животозастрашаващо и изисква спешна консултация със специалист.

Какви са симптомите, които различават илеуса от обикновения запек

Запекът може да съпътства живота на човек от дълги години, като може да възникне както в детска възраст, така и при напреднала възраст, може да бъде обвързан с хранителните навици, анатомичните и физиологичните особености на човек.

Илеусът е заболяване, което настъпва остро и има характрни оплаквания:

  • Абсолютна невъзможност за дефекация;
  • Невъзможност за отделяне на газове;
  • Наличие на болка с коликообразен или епизодичен характер. В някои случаи, болката може да е постоянна със епизоди на обостряне;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Поддуване на корема.

Какво да правим при наличие на тези оплаквания

При настъпване на остра коремна болка или непреминаваща болка, в рамките на няколко дни е необходимо човек да потърси медицинска помощ, тъй като само лекар може да направи разликата между илеус и други чревни заболявания. Илеусът е болест, която може да изисква спешна оперативна намеса, но тази преценка може да се направи само от хирург.

Само оперативно ли е лечението на илеуса

В зависимост от състоянието на пациента, лечението може да бъде както оперативно, така и консервативно. Оперативно лечение е наложително, при установяване на тумор или заклещена херния, а консервативно лечение може да се приложи, при нарушена чревна моторика.

Рецидив при илеус е възможен само при наличие на чревни сраствания, следствие от прекарана предишна операция.

Има ли други причини, поради които може да се наблюдава чревна непроходимост

Илеусът може да се дължи и на нарушена моторика на червата, следствие от приема на някои лекарства, като например опиоидни медикаменти.