Изследванията показват, че повечето хора с преддиабет, при които са повишени нивата на кръвна захар, придобиват диабет тип 2 в рамките на 10 години.

Възниква, ако не внесат каквито и да изменения в начина на живот – не променят начина на хранене, не контролират физическото натоварване и не свалят излишните килограми.

Важно е да се познават определени нюанси, касаещи преддиабет, за да понижи риска от преминаване в класически изразен диабет.

Как да предотвратим диабет?

Важно е да се помни, че диабет – това е опасно състояние, при хора с това заболяване се формира по-висок от развитие на сърдечно-съдови патологии.

Риск от възникване на диабет се повишава, когато начинът на живот е заседнал, трупат се излишни килограми.

Рискът също е по-висок при хора с неблагоприятна наследственост, с наличие на диабет при близки роднини.

Или принадлежащи към рисковата група във връзка с факта, че при тях са повишени нивата на кръвна захар на гладно и с натоварване. Това състояние се нарича с нарушена толерантност към глюкоза.

Най-добрият начин за предотвратяване на диабет е максимално доближаване към показателите за идеална телесна маса чрез съчетание на здравословно хранене и необходимо за възрастта ниво на физическо натоварване.

Увеличаването на физическото натоварване не само помага за сваляне на килограми, но и понижава нивата на кръвна захар. Въздейства благоприятно на цялостно здравословно състояние.

Контрол на телесната маса за профилактика

Резултати от мащабно национално изследване, проведено в САЩ и публикувано през август 2001 г. потвърждава важната роля на профилактичните мероприятия.

Приложението на програмата за профилактика на диабет показват, че участниците с висок риск от диабет тип 2, съществено се подобряват здравните показатели.

Рискът от развитие на диабет се понижава в рамките на 3 години с 58%, благодарение на устойчивото умерено сваляне на килограми и редовни физически натоварвания със средна интензивност.

Такова е ходенето по 30 минути дневно. Мерките, взети по отношение промените в начина на живот, се преследват от следните цели:

  • Понижаване на теглото с приблизително 7% на година със здравословно хранене и повишена физическа активност. Това се провежда, докато теглото не се доближи до идеалното.
  • След това се преминава към поддържаща програма, при която теглото се поддържа в зададени граници.
  • Индивидуално подбраното за всеки физическо натоварване, съставлява минимум 150 минути в седмицата, умерена активност като ходене и каране на колело.

Промяна на начина на живот

Участниците в профилактичната програма получават предложение да намалят приема на мазнини, съставляващи по-малко от 25% от общата калоричност на хранене.

Ако намаляването на мазнините не довело до сваляне на килограми била добавена корекция на калории и хранене за сметка на въглехидрати.

Участниците се обучавали на индивидуален подбор на хранене и физически упражнения, самоконтрол – редовни проверки на кръвната захар.

Какви промени в храненето са необходими?

Наличието на преддиабет, ако захарта в кръвта е повишена на гладно или с натоварване, не означава, че не могат да се ядат различни храни.

Решението се заключава не в това да се избягват храни със захар, а да се поддържат нормални килограми. При повишена захар и наднормено теглото, първата и основна цел е отслабване.

Това изисква работа с диетолог за определяне на количество и тип хранене, което е необходимо при всяко хранене.