Според ново изследване, публикувано в списание „Наука”, в най-ранния етап на болестта на Алцхаймер се свиват мозъчните капиляри, което води до намаляване на притока на кръв към мозъка. И в следствие на това до влошаване на когнитивните функции.

Създадоха мишки специално да тестват ново лечение на Алцхаймер

Изследователи от Университета на Лондонския колеж изследвали капилярите в мозъчната тъкан на човек, болен Алцхаймер, а също и на мишки, създадени специално за изучаване на тази патология.

Установили в тъканите на човека и на животните характерното свиване на кръвоносните съдове. В някои случаи свиването било до такава степен, че разделяло потока на кръвта на половина.

За потвърждаване на взаимовръзката между болест на Алцхаймер и намаляване на церебралното кръвообращение учените инжектирали основния протеин на болестта.

Това е бета-амилоид в здравите тъкани на главния мозък и установили, че след това мозъчните капиляри се свили, поради намаляване на перицитите – клетки, присъстващи в стените на най-малките кръвоносни съдове.

Това се случило, след като бета-амилоид, генерирайки активни форми на кислород, способствал за освобождаване на ендотелин-1 – ЕТ, съдосвиващ пептид, който активирал ЕТА-рецептори на перицитите.

Как да се въздейства на Алцхаймер в ранен стадий

Изследователите предполагат, че притискането на мозъчните съдове и последващото нарушаване на храненето на мозъка, е причина за намаляване на когнитивните функции в началния етап на болестта.

В клиничните изследвания много препарати, които спомагат за отстраняване бета-амилоид от мозъка, не са успели да забавят развитието на слабоумие в относително късната фаза на болестта.

Сега изследователите предлагат нов метод за лечение на болестта в по-ранен стадий, свързан с разширяване на кръвоносните съдове и с възстановяване на нормалното мозъчно кръвообращение. Това може да стане с ендотелин-1.

Науката напредва в търсенето на методи за лечение на Алцхаймер, но понастоящем то е единствено с цел облекчаване на болките и страданията.

Регулаторните органи в САЩ и в Европа все още не са одобрили препарат, който да спомогне за възпиране развитието на невродегенеративното заболяване разрушително за мозъка и съответно води до фатален край. Надежда обаче има, предвид множеството научни разработки в различен етап на изпитване.