Контролът на собственото дишане и изключително полезен. Правилното дишане позволява да се настроим, както пожелаем и да лекуваме своето тяло.

По-силни мускули за вдишване – по-здраво тяло

Съществуват сложни комплекси дихателни тренировки, предназначени, например, за подводен лов и за гмуркане.

Практиката обаче показва, че дори 5-минутните упражнения на мускулите, които осигуряват вдишването, са способни значително да подобрят здравето.

Става въпрос за трениране на инспираторните мускули, с които се осъществява актът на дишането с помощта на специален тренажор.

Тренажори за увеличаване силата на вдишване са били разработени още през 80-те години на миналия век като средство за по-успешно преминаване на тежко болни хора от апарати за изкуствено дишане към нормален дихателен процес.

Тези механични устройства оказват допълнително съпротивление – представете си, че вкарвате въздух в сламка, която го връща обратно и увеличава обема на белите дробове.

През 2016 г. изследователи от Аризонския университет използвали подобни тренажори с цел да помогнат на болни с обструктивна сънна апнея, които обикновено имат слаби дихателни мускули.

Тренажорите наистина способствали за подобряване на качеството на съня, освен това бил установен и приятен бонус – систоличното кръвно налягане се понижило с 12 мм живачен стълб.

Това е приблизително двойно повече, отколкото може да осигури кардиото и много лекарства за сваляне на кръвното.

Има една особеност обаче – дишането на тренажора следва да се провежда по 30 минути дневно за постигане на този ефект.

В рамките на изследване това е било възможно да се организира, но ако трябва да бъдем реалисти, повечето хора няма да могат да издържат на подобен режим в своето ежедневие.

Вместо 30 минути дневно само 5

Тогава изследователите си помислили какво би станало, ако тренировката е не 30, а 5 минути дневно? Направили експеримент и се уверили, че също работи.

Дихателните петминутки осигурили подобряване на функциите на големите артерии и подобрили издръжливостта на доброволците. Напълно закономерно било установено е благоприятно влияние на мозъка – участниците започнали да се представят по-добре с когнитивните тестове и с тези за паметта.