Полезна ли е слънчевата светлина за човека?

Някои медици, предимно дерматолозите, препоръчват да пазим кожата си от слънчевите лъчи, за да намалим риска от възникване на кожен карцином.

Но други медицински специалисти отбелязват, че излагането на слънце подобрява цялостното състояние на човешкия организъм.

В подкрепа на последното твърдение са и резултатите от ново проучване, които показват, че умереното излагане на слънчева светлина спомага за предотвратяване на прогресията на затлъстяване и на нелечимото заболяване диабет.

Предотвратява ли излагането на слънце възникването на рак и диабет?

Учените провели изследването си върху мишки, които били хранени с високомазнинна храна. Изследователският екип с ръководител от д-р Шели Голдман публикува резултатите от проучването в списание „Диабет“.

Общоизвестно е, че излагането на слънчева светлина и по-точно ултравиолетовата радиация е сред водещите причини за рак на кожата.

И публични здравни организации, като Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, препоръчват с профилактична цел да стоим на сянка, да използваме слънцезащитни кремове и да носим предпазно облекло.

Но биха ли могли тези мерки да са причина да не се възползваме от полезното въздействие на слънчевата светлина върху нашето здраве?

Излагането на слънце е основният начин за набавяне на витамин D за организма, а недостигът му е установено, че се отразява неблагоприятно на здравето.

Скорошни проучвания свързват дефицитът на витамин D с редица невродегенеративни заболявания, рак и дори преждевременна смърт.

През изминалата година бяха публикувани и резултатите от проучване на д-р Ричард Уелър и колегите му от университета в Единбург, Великобритания, които показаха, че умереното излагане на слънце е много полезно за сърцето, като тази полза надвишава риска от рак на кожата.

Д-р Голдман провежда настоящото проучване съвместно с д-р Уелър, в което се изследва как излагането на ултравиолетови лъчи повлиява на увеличаването на теглото и на развитието на диабет при мишки.

Учените достигат до окончателните си констатации, след като хранят мишките с храна с високо съдържание на мазнини, за да предизвикват затлъстяване и диабет. Впоследствие гризачите биват изложени на умерена ултравиолетова радиация.

Но към настоящия момент не са публикувани данни каква е била продължителността на излагането на мишките на ултравиолетовата светлина.

Въпреки това учените съобщават, че при мишките се наблюдава значително забавяне на затлъстяването и се установява наличие на по-малко признаци на преддиабетно състояние – с оглед показателите инсулинова чувствителност и нива на кръвна захар.

Впоследствие се установи, че тези положителни ефекти не се дължат на витамин D, а на съединение, наречено азотен оксид , което се освобождава от кожата и прониква в кръвообращението след излагане на слънце.

Учените достигнали до това заключение, тъй като прилагали крем, който съдържа азотен оксид, към кожата на една част от мишките, а при другата използвали витамин D.

При гризачите, които били намазани с крема се проявили същите ефекти на забавяне прогресията на затлъстяването и диабета, докато при другата група това не е било наблюдавано.

Според д-р Голдман, направеното откритие е важно, тъй като то показва, че наред със здравословната диета и физически упражнения, умереното излагане на слънчева светлина ще спомогне за предотвратяването на затлъстяването сред децата, което в последното десетилетие се превърна в сериозен проблем и за България.

Но все пак констатациите на д-р Голдман и екипът ѝ трябва да се разглеждат с повишено внимание, тъй като са направени въз основа на изследване върху мишки, които са нощни животни и тяхната кожа рядко бива изложена на слънчева светлина.