Учени от Университета на Бристол смятат, че първите изменения на метаболизма, свързани с диабет тип 2 при възрастен човек, могат да се установят още в детска възраст.

В изследването били използвани данни за повече от 4000 участници от проекта „Децата на 90-те”. Всички те преминават изследвания на възраст 8,16,18 и 25 години.

Как още от детска възраст може да се открие бъдещ диабет

Учените анализирали как се променя метаболомния анализ на кръвните проби, представляващ изучаването на специфичните нискомолекулярни продукти от обмяната на веществата в клетките.

Оказва се, че още на 8 години при хората в зряла възраст, които се разболяват от диабет, могат да се установят първите признаци на предразположение към това заболяване – някои съединения на „добрия” холестерол са понижени, докато лошият е над нормата.

На 16 и на 18 години са повишени нивата на някои аминокиселини и маркерите на възпалителните процеси.

С времето тези показатели стават по-изразени. Водещият изследовател Джошуа Бел обяснява, че по принцип се знае, че диабетът не се развива за един час, и че най-често се среща в зряла възраст.

Диабетът се разпознава 50 години преди да се е появил

Това, което не е ясно, е кога се появяват първите признаци на болестта и как изглеждат те. Сега е известно, че възприемчивостта към диабет се проявява много рано – приблизително 50 години преди поставянето на диагнозата.

Така е възможно да се вземат мерки още преди болестта да се е появила. Учените подчертават, че откритите от тях метаболитни нюанси още в детска възраст още не означават, че задължително човек ще развие диабет, когато остарее.

Когато обаче знае тези рискове, той може да предотврати заболяване, така например, ще ограничава сладкото, ще поддържа двигателната активност на добри нива.

Така наистина може да се избегне развитието на диабет, който не се развива от нищото и често самият начин на живот на човек обуславя развитието му.

Освен това е възможно в бъдеще да се появят хапчета, които да предотвратяват възникването изобщо на диабет, но за това са необходими още доста проучвания.