Какво представлява множествената склероза?

Множествената склероза представлява автоимунно заболяване, при което собствената имунна система на човека атакува и предизвиква образуването на лезии и плаки по миелиновата обвивка на аксоните.

Това израстъците на нервните клетки посредством, които те комуникират.

Както подсказва и името на заболяването множествена склероза – склеротиране – в бялото мозъчно вещество на главния и гръбначния мозък се появяват плаки или лезии.

Множествената склероза е по-разпространена сред хората от северно европейски произход. Вероятността да развият множествена склероза е два пъти по-голяма при жените, отколкото при мъжете.

Множествената склероза засяга хора на възраст между 20 и 50 години, а средната възраст, на която се появява е 34 години.

Какви са симптомите при множествена склероза?

При различните хора симптомите са вариабилни, което прави трудно поставянето на диагноза за заболяването. В някои случаи болните нямат никакви симптоми и при случаен ядрено-магнитен резонанс се забелязват лезии в мозъка.

Симптомите се свързват с визуални, сензорни и моторни промени. Като при някои хора симптомите може да са съвсем леки и през годините дегенерацията на миелина почти да не прогресира. Но в около 30 % от случаите дегенерацията е толкова сериозна, че може да инвалидизира напълно болния.

Първоначалните симптоми на множествена склероза често се свързват с появата на проблеми със зрението.

Възпалението на зрителния нерв или оптичен неврит е най-честият симптом на множествена склероза като при движение на окото тъканите около предизвикват болка.

Множествената склероза често засяга малкия мозък, частта от мозъка, която осигурява поддържането на баланс и координация на тялото.

В резултат на това болните често срещат затруднения при поддържане на равновесие и извършване на специфични дейности с ръцете.

Може да изпуснат неочаквано чаша или друг предмет, защото са почувствали внезапна слабост, която не са могли да контролират.

Симптомите се влошават при високи температури, тъй като намалява проводимостта на аксоните.

От какво се причинява?

Процесът на развитие на множествената склероза е сложен и все още не е напълно изяснен.

Основната теория е, че имунната система на организма по някаква причина започва да атакува собствените клетки и тъкани.

В случая на множествената склероза, тази атака е насочена към миелиновата обвивка на нервните клетки.

Под влияние на тази атака, миелиновата обвивка постепенно се разрушава, като на мястото й се образуват лезии или плаки.

Тези зони с "оголени" аксони страдат от недостатъчна миелинова защита и имат затруднено предаване на нервни сигнали.

Причините за това извънредно поведение на имунната система все още са предмет на изследвания.

Вероятно съчетание от генетични предпоставки и външни фактори играе роля в развитието на множествената склероза.

Генетичният аспект се разглежда в контекста на наличието на определени дефектни гени, които могат да предразположат някои хора към развитие на заболяването.

Външни фактори като инфекции, вируси, екологични условия и жизнен стил също се считат за възможни тригери, които могат да активират имунната система и да предизвикат атаката срещу миелиновата обвивка.

Лезиите или плаките, които се образуват в централната нервна система, могат да се наблюдават в различни области на мозъка и гръбначния мозък.

Техният брой, местоположение и размери могат да варират значително от пациент на пациент и дори да се променят през различни етапи на заболяването.

В резултат на нарушението в предаването на нервни сигнали, пациентите с множествена склероза може да изпитват широк спектър от симптоми.

Тези симптоми варират от слабост, дисбаланс, зрителни нарушения и смущения в координацията до сериозни проблеми с двигателната функция, паметта и когнитивните способности.

Лечение на множествена склероза

Редица изследвания са установили, че хората болни от множествена склероза, които редовно правят аеробни упражнения – от тях пулса и честотата на дишането се ускоряват, и се хранят редовно ще подобрят качеството си на живот.

Ползите, които ще ви донесе поддържането на този режим са:

 • Повишавате или поне запазвате мускулната си сила;
 • Времето, през което се чувствате уморени вече е по-малко;
 • Чувствате се по-енергични;
 • Усещате, че сте по-издръжливи;
 • Контролирате освобождаването на червата и пикочния мехур;
 • Не сте толкова депресирани;
 • Не губите костна маса.

Помолете лекуващия си лекар да ви препоръча физиотерапевт или диетолог, които да ви помогнат по-лесно да започнете да поддържате режим на здравословно хранене и спорт.

Медикаментите, които се изписват при множествена склероза:

 • Кортикостероиди – те са полезни при възпаления и имунните реакция, която се появяват при множествена склероза. Спомагат за ускоряване на възстановяването от пристъпите на множествена склероза.
 • Имуномодулиращи медикаменти – потискат способността на имунните клетки да причиняват възпаление.
 • Имуносупресори – възпрепятстват функцията на имунната система и могат да ограничат възпалението.

Алтернативна терапия

Обикновено се използва като допълваща към традиционната терапия.

Прием на витамини под формата на хранителни добавки. Въпреки че няма достатъчни данни, че витамините по някакъв начин повлияват на множествената склероза, то техният прием, стига да не е прекомерен, не е противопоказен.

Някои хранителни добавки не се препоръчват, тъй като укрепването на имунната система може да стане причина за влошаване на заболяването.

Понеже сред вероятните причини за множествена склероза е именно свръхактивната имунна система. Полезни са следните витамини:

 • Витамин Д – спомага за поддържането на костната плътност, тъй като от някои медикаменти за лечение на заболяването костната плътност намалява и е много вероятно да развиете и остеопороза. Редовният прием на Витамин Д ще ви предпази от това заболяване.
 • Витамин А е полезен за зрението, тъй като един от симптомите на множествена склероза са зрителните проблеми. Този витамин  ще помогне на хората, които страдат от недостиг на Витамин А вероятно поради множествената склероза

Как да се предпазим от множествена склероза

Предпазването от множествена склероза включва редица фактори, които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на това хронично заболяване на централната нервна система.

Въпреки че точната причина за болестта все още не е напълно ясна, някои предпазни мерки и здравословни навици могат да бъдат полезни:

 1. Здравословен начин на живот: Поддържането на здравословен начин на живот, който включва балансирана диета, физическа активност и достатъчно почивка, може да подсили имунната система и да поддържа тялото в оптимално състояние.

 2. Витамин D: Изследванията са показали връзка между ниски нива на витамин D и по-висок риск от МС. Поддържането на адекватни нива на този витамин чрез слънчева експозиция, храни или добавки може да има благоприятен ефект.

 3. Избягване на никотин и нискокачествени храни: Никотинът и неподходящите храни могат да имат неблагоприятен влияние върху имунната система и да повишат риска от МС.

 4. Управление на стреса: Хроничният стрес може да има негативен ефект върху имунната система. Техники за управление на стреса като йога, медитация и релаксация могат да помогнат за намаляване на риска.

 5. Редовни медицински прегледи: Редовните посещения при лекар и провеждането на здравни изследвания могат да помогнат за ранното откриване на всякакви аномалии в организма.

 6. Генетично консултиране: Ако в семейството ви има история на МС, консултирането с генетик може да бъде полезно за по-добро разбиране на вашите генетични рискове.