Покрай пандемията много хора се оплакаха от загубата на едни от най-важните сетива – вкус и обоняние. Някои от потърпевшите, все още, не могат да усещат вкуса на любимото ястие и мириса на новите парфюми.

Не е правилно, обаче, да виним само Корона вируса за този проблем. Понякога зад тези симптоми могат да се крият и други неочаквани и сериозни причини.

Свързани ли са вкусът и обонянието

Реално, не осъзнаваме, че тези важни и, уж, различни сетива са всъщност свързани едно с друго.  Тастантите са химикали в храната, които стимулират вкуса и се разпознават от вкусовите рецептори. Стимулирайки специални сензорни клетки, се изпращат сигнали до отговрните за това, области в мозъка, като по този начин възприемаме вкуса.

Одорантите са вещества, които действат на специализирани клетки в носната кухина. Когато тези сензорни клетки се стимулират, се изпращат нервни сигнали до мозъка. В даден момент, двете сетива се сливат, за да може да имаме пълноценно усещане за храната, която приемаме.

Макар, да не ги възприемаме така, вкусът и обонянието са защитни реакции, чрез които ние разбираме дали дадена храна е годна за консумация, а си доставяме удоволствието от хапването на любимите ни ястия.

Защо е възможно да изгубим вкус и обоняние

  • Напреднала възраст – Естествен процес, който се случва с напредването на годините , намаляването на обонянието и вкусовата сетивност. Смята се, че това се дължи на промяна в сетивността на рецепторите или редуциране на техния брой. Доста често това е и причина за намаляне на апетита и влошаване на храносмилането.
  • Хормонален дисбаланс – Нормално неразположение при голяма част от бременните, е високата чувствителност към определени миризми и вкусове. Причината за тази чувствителност са високите нива на естроген и прогестерон. За съжаление, този дисбаланс на хормоните може да се наблюдава и заради не толкова „приятни“ причини. Когато естрогенът и прогестеронът са в ниски граници, дамите могат да забележат понижаване на вкусовите и обонятелните способности. Вариращи нива на тези два хормона се наблюдават при: менопауза, депресия, мигрена и др.
  • Болестни промени, засягащи нервната система – Занижени или липсващи сетива могат да се дължат на увреда на обонятелния нерв, туморни образувания в мозъка, при болестта на Алцхаймер и при болестта на Паркинсон.
  • Травми на главата – Някои травматични увреди на главата могат да засегнат носните проходи и обонятелния нерв. Добрата новина за такъв тип наранявания е, че обонянието и вкуса не са безвъзвратно загубени и, по-често, се завръщат няколко месеца след излекуването от травмата.
  • Тютюнопушене, инсектициди и наркотична зависимост.