Прехапване на устните - какви са причините

Игриво прехапване на долната устна е оръжие на жените, които желаят да привлекат внимание. Но понякога тези действия стават причина за истински вреден навик, който пречи на ежедневието и дори може да стане причина за някои сериозни заболявания.

Какви са причините, тревожните симптоми, препоръки на зъболекари?

Прехапването на устни в някои случаи се превръща в сложен и опасен навик. Това се случва несъзнателно, като човек не си дава сметка за своите действия и случващото се.

Причините за този вреден навик могат да се разделят на 2 групи – физически и психически. Всяка от тези причини има свои особености на проявление, в съчетание с други симптоми, а също и лечение и прогноза.

Физически причини

Случайното прехапване на устните е свързано с редица заболявания и състояния. На преглед при зъболекар първо трябва да се изключат тези, които са свързани със здравето на устната кухина и лицево-челюстната област.

Патологии на захапката

Прогнатия – издаване на горната челюст напред спрямо долната, това е една от най-честите причини за травматични увреждания на устните. Но това не е единствената патология на захапката, свързана с тези последствия.

Дисфункция на темпоромандибуларната става

Дисфункцията на става влияе на функцията на мускулите и обратно. Често дисфункцията е свързана с хипертонус на дъвкателната мускулатура, бруксизъм. А това се отразява и на състоянието на устните и на лигавицата на устната кухина.

Конвулсивни припадъци

Епилептичните припадъци често се свързани със сериозни увреждания на устните, езика и лигавицата на устната кухина.

В някои случаи навиците сигнализират за сериозни проблеми на устната кухина и не само. Когато установи причината зъболекарят може да предложи лечение, което може да помогне за избягване на последствия и усложнения.

Психологически причини

Това е най-обширната група причини, отразяваща различни аспекти на емоционалното здраве. Навикът да се гризат ноктите, да се прехапват устните, да се увива косата на ноктите, това е един от примерите на телесно-ориентирано повтарящо се поведение – ТОПП.

Този термин се използва по отношение на всякакво поведение, което вреди на кожата, ноктите и на косата.

Подобно поведение и навици се формират като начин за преодоляване на дискомфорт, стрес, тревожност и безпокойство. При ТОПП има увереност, че тези действия позволяват облекчаване на болезнените емоции и само по този начин е възможно да бъдат преодолени.

Далеч не всички автори са съгласни с това, че навикът да се прехапват устните може да се причисли към ТОПП. Наблюденията на зъболекари показват, че най-често такива навици се формират в периода на пубертета и преминават в зряла възраст.

Изследванията показват, че при случаи на ТОПП в семейството, има по-големи шансове за развитие и при децата.

Тревожни симптоми

В самото название „вреден навик” е заложена вредата, която се причинява на здравето. Но при някои хора с вредни навици е възможно да отсъстват каквито и да е симптоми и последствия. При останалите обаче се проявяват в пълното си разнообразие.

Причините за това явление могат да са няколко – продължителност на съществуване на навиците, интензивност на прехапването, индивидуални особености на кожата.

Симптомите, на които е необходимо да се обърне внимание, едновременно са признаците за вредни навици, а също и формиране на усложнения:

  • Язви на устните – хронична травма, прехапване краищата на устните, формиране на открити ранички и инфектиране впоследствие. Това са основните причини за формиране на язви на устните. Често се отличават с упорито протичане и трудно реагират на лечение.
  • Хронично възпаление – хейлит е събирателен термин, обединяващ се всички видове възпаления. Хронична травма на устните може да стане причина за мутации на клетките и формиране на онкологични патологии. Но за израждане е необходимо много време, и често болните отказват да вземат под внимание тази връзка.

Какво лечение се предлага

Тактиката на лечение се определя индивидуално и зависи от първопричината. Във всеки случай е необходим комплексен подход, тъй като е необходимо отстраняване на първопричината.