Обриви върху кожата - нормално ли е да ги има при малките деца

При здраво бебе не трябва да има раздразнения и зачервявания на кожата, трябва да е мека, гладка и нежна. Кожата на малко дете има нужда от пълноценна грижа, тъй като лесно се травмира, възпалява.

Често се появяват обриви, особено в областта на гънките на бедрата, лактите и шията, но тези около врата са най-разпространени. Този проблем най-често се предизвиква от антибактериална или гъбична инфекция. Какво могат да направят родителите?

Обрив на шията при малко дете – как изглежда

Кожата на бебетата е тънка, чувствителна, затова родителите често наблюдават лющене, раздразнение или различни обриви, особено в областта на кожните гънки.

Една от честите локализации на зачервявания и кожни проблеми при малки деца е около шията и в областта на ушите. Шията на малките деца е къса, с множество кожни гънки.

По време на кърмене млякото или адаптираната смес при изкуствено хранене могат да се стичат по бузата към шията. Ако детето не бъде измито след хранене, то е възможно кожата да се раздразни. Възможно е също раздразнение при рефлукс на част от млякото.

Често на шията на бебето се появява и обрив, обикновено това са червени, плоски или приповдигнати елементи, които са най на гъсто около гънките.

Най-често този проблем възниква през първите 6 месеца, и с растежа повечето зачервявания и обриви изчезват. Основни причини за кожни обриви са раздразнение, подсичане или кожна инфекция с бактериален или с гъбичен произход.

Причини за обриви на шията на детето

Има много фактори, които предизвикват кожен обрив на шията на детето. Някои видове обриви е възможно да се появят само в областта на шията, докато други засягат гънките в областта на памперса, подмишници.

Основни причини за зачервявания или нарушения на целостта на кожата инфекциозни заболявания.

Ухапване на щъркел или целувката на ангела – това са локални участъци на зачервяване, които се появяват в задната част на шията на детето няколко седмици след раждането.

Детето по никакъв начин не реагира при напипване. Това не е обрив, а дефект на кожните съдове, концентрирани капиляри, образуващи зачервяване. Постепенно те изчезват и лечение не е необходимо.

Милиария – това е най-честата причина за кожни обриви. Възниква през лятото или по всяко време на годината, ако детето е много топло облечено и постоянно се поти. Съединенията в състава на потта и течността дразнят нежната кожа на детето.

Тези обриви изглеждат като малки сърбящи издатини на кожата. Ако се прокара ръка през тях, се усещат като миниатюрни игли.

Раздразнение на кожата, инфекция

Ако това е дете в ранна възраст, обрив на шията през първите няколко месеца, това е често явление. Първо се образува, тъй като областта на шията е подпухнала, там са концентрирани подкожни мазнини. Това води до образуване на кожни гънки, които постоянно се трият едни в други.

Наднормената влажност и постоянното триене са основни провокатори на обриви на шията на детето. Обривът рецидивира постоянно, докато детето не се научи да вдига и да държи главата без каквато и да е подкрепа. Това може да отнеме няколко месеца.

Гъбична инфекция – кандидоза на кожата, често се среща при бебета. Излишъкът от влага и изпотяването на кожата в областта на шията е благодатна почва за гъбичките Candida. При малките деца дрождовидната инфекция е една от най-разпространените причини за кожни обриви на шията.

Но е възможна и бактериална инфекция, която предизвиква условно-патогенна флора, обитаваща постоянно кожата на бебето. Това състояние се нарича пиодермия, то е опасно и изисква незабавно лечение.

Грижа за кожата, методи за отстраняване на обриви

Повечето случаи на лек кожен обрив изчезват от само себе си за няколко дни и не изискват лечение. Но детето може да се безпокои и да капризничи през този период, поради постоянното усещане на парене и сърбеж.

За да се успокои раздразнената кожа, е необходимо използването на само леки и дишащи тъкани, които не закриват шията на мъника.