Ново проучване показва за първи път, че РНК – старият молекулярен братовчед на ДНК, се разделят едно от друго, когато се опитва да промени, докато ДНК може да се изкриви и променя формата си, за да се компенсира всяко химично увреждане.

Изследването най-накрая може да даде обяснение, защото животът е заложен в ДНК, а не в РНК, и това може да стане причина за пренаписване на учебниците.

Нещо толкова фундаментално като двойната спирала, и е невероятно, че се откриват негови основни свойства, така че може би вече сме в края на играта, що се отнася до разкриване на тайните на ДНК, заяви ръководителят на изследването Хашим ал Хашими от университета Дюк. Но въпреки това ще трябват още проучвания на основните молекули на живота.

И сега изследователите се опитват да открият доказателства, че двойната спирала е съединена по начина, по който Уотсън и Крик са предсказали.

След това през 1959 г биохимикът Карст Хогщеен успява да направи картина на аденин и тимин базова двойка, като показва малко по-изкривена структура, като едната база е извъртяна на 180 градуса спрямо другата.

От тогава изследователите са наблюдавали двата типа свързване Уотсън-Крик и Хогщеен при базови двойки в снимки на ДНК структурата.

Но преди 5 години Ал Хашими и екипът от университета Дюк откри нещо, което никога преди не е било виждано – ДНК базовите двойки непрекъснато се преобразуват между Уотсън-Крик и Хогщеен тип свързване. Към това се добавя съвсем друго измерение и ниво на гъвкавост на структурата на ДНК.

Оказва се, че ДНК използва Хогщеен свързване, когато има един белтък, свързващ с мястото на ДНК, или ако има химическо увреждане на някоя от базите, и когато увреждането се поправи или белтъкът се освободи, ДНК се връща към Уотсън-Крик свързване.

Това откритие е голяма работа само по себе си, но сега екипът от учени показва, че РНК не разполага със способността, което би могло да обясни един факт, от който учените са озадачени от години – защо в ДНК е заложен плана на живота, а в РНК не.

Всъщност ДНК абсорбира химическите увреждания и се адаптира да функционира към тяхното наличие.. А РНК се втвърдява и се разпада, превръщането на ДНК в по-добра структура, за да премине генетичната информация напред в поколенията.

В ДНК тази модификация е форма на увреждане, и може да абсорбирана чрез обръщане на основата и образуване на Хогщеен базова двойка. Но при РНК същата модификация сериозно разстройва двойно спиралната структура на РНК.

Откритието вероятно ще наложи пренаписване на учебниците, за да се отрази разликата между двата разпространителя на генетична информация.

Изследователите показват как ДНК, което променя свързването на Хогщеен, като обхваща и увредените базови двойки, докато РНК се разпада при същото въздействие.

Учените успели да разберат това чрез създаване на двойни спирали от РНК и ДНК, и с помощта на съвременните методи за обработване на изображения, за да се анализира свързването на базите.

Така те успели да демонстрират, че във всеки един момент около 1% от ДНК базите били с променящото свързване на Хогщеен двойките. Но същото не се наблюдава в нишките на РНК.

Учените дори образували в РНК тези Хогщеен базови двойки, но структурата веднага се разпаднала.