На повечето от нас вече е известно, че лекарственото средство „Виагра“ се явява всъщност и препарат за лечение на някои сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това не всеки знае, че от Виаграта може да зависи нечий живот.

Например в Англия малко дете, страдащо от рядка патология на сърцето, е необходимо да навърши 5 години, за да му се разреши прием на това лекарство, което е от решаващо значение за неговото оцеляване. Но това не е всичко.

Оказва се, че наскоро учените направиха ново и шокиращо откритие – „Виаграта“ повишава имунитета на организма, което от свое страна подпомага борбата със злокачествените клетки.

Тези резултати бяха получени още през 2006 г., но официално потвърждение те получиха преди около 2 години.

През 2006 г. в хода на изследване, проведено в една научно-изследователска лаборатория в САЩ, учените успяха да установят, че Виаграта е активен стимулатор не само за мъжката полова система, но и за Т-лимфоцитите в кръвта.

Тези клетки са от съществено значение за формирането на имунния отговор,благодарение на който се унищожават клетките мутанти, появяващи се в човешкото тяло. Колкото по-активни са лимфоцитите, толкова по-нисък е риска от възникване на онкологично заболяване.

Идентични резултати бяха получени неотдавна в още един изследователски институт – Центърът за борба с онкологичните патологии, намиращ се град Хайделберг, Германия. Немските лекари провели серия експерименти върху лабораторни гризачи, като успели отново да докажат, че Виаграта не просто лекува, а и удължава живота.

Експериментът се състоял в следното. В отгледани в лаборатория генно-модифицирани бели мишки, в генома на които бил въведен гена на повишената предразположеност към рак на кожата /меланом/. След това гризачите били разпределени в две отделни клетки.

На тези в първата клетка не били давани никакви противоракови препарати, а само смесени с вода малки дози виагра, а на мишките от втората контролна група не бил даван от този препарат.

Впоследствие се оказало, че мишките, пристрастили към Виаграта живели 2 пъти по-дълго от техните нещастни събратя, на които този препарат не бил даван.

Отчитайки получените данни учените от университета на Хайделберг публикували своите констатации, в които се посочва, че Виаграта несъмнено е силен имуностимулатор, който е причина за повишената активност на Т-лимфоцитите в кръвта.

Тези имунни клетки денонощно се борят с опасните заболявания. Освен това препаратът също увеличава ефективността и на някои антитуморни медикаменти, чиито механизъм на действие така или иначе е свързан с активацията и ускоряване на размножаването на собствените Т-лимфоцити на организма.

Учените се надяват, че в скоро време ще бъдат идентифицирани и други положителни ефекти от приема на сините таблетки. Според тях Виаграта и нейните генерици са истински склад за изненади.