Лекарите съобщиха, че употребата на банани може да осигури защита срещу онкологични заболявания. Зрелите плодове способстват за активация на имунната система на човека.

Японски учени установиха, че напълно узрял банан помага за активирането на защитните клетки, понижава предразположеността на човешкия организъм към възпалителни процеси, които са основна причина за развитие на онкологични заболявания.

Изследванията бяха ръководени от научни сътрудници в Токийския университет. Те съобщиха, че полезни свойства за борба с рака притежават плодовете с почерняла кора или бананите с наситен жълт оттенък с черни петна.

В резултат на употребата на такива банани имунната система много по-добре се справя с патогените.

Опитите показват, че в презрелите банани се съдържат вещества, способстващи активацията на неутрофилите и макрофагите – клетки на организма, отговарящи за образуването на противовъзпалителни белтъци.

Благодарение на тези протеини може да се забавят процесите на развитие на онкологични заболявания.
Експертите се изненадали колко ефективни се оказали бананите в борбата с рака.

В същото време авторите на проучването посочват, че важна роля в противодействието на туморите играе степента на зрялост на банана: „Тези плодове усилват образуването на клетки с повишено съдържание алфа белтък, който се справя със злокачествените клетки. Колкото по-тъмен е банана, толкова повече са алкалните съединения в него“.

Алкалните съединения представляват естествени вещества, способстващи активацията на белите кръвни телца. Но зелените и незрелите плодове не могат да осигурят ефективна защита срещу онкологичните заболявания.

Следва да се отбележи, че белите кръвни телца или левкоцитите са необходими на организма за поддържане на нормално общо здравословно състояние и надеждна защита на човек от заболявания.

Въпреки това, теорията на учените изисква допълнителни изследвания за потвърждаване ефективността на бананите в борбата с рака.
Въпреки че тези плодове са полезни за човека и не съдържат мазнини, тяхната употреба в някои случаи трябва да се ограничи.

Например, хората, страдащи от проблеми с бъбреците и диабетиците не трябва да прекаляват с бананите, за да не настъпи влошаване на тяхното здравословно състояние.

В допълнение към направеното откритие за бананите

За първи път в световната наука изследователи успяха да превърнат злокачествени клетки отново в здрави. Учените направиха това с помощта на активиране на процеса, прекратяването на който принуждавало здравите клетки да се делят твърде бързо.

Този пробив бил направен от изследователи от клиниката Майо в щата Флорида, САЩ. Те успели да препрограмират злокачествени клетки от новообразувания в гърдите, белите дробове и пикочния мехур в доброкачествени клетки.

Изследователите също така възстановили специфичната им функция, която не им позволява да се размножават твърде бързо и така да формират опасни ракови тумори. Изследователите твърдят, че този процес напомня използването на спирачки в автомобила, който се движи с много висока скорост.

На този етап дадената технология за препрограмиране на злокачествените клетки в човешкото тяло е била тествана само в лабораторни условия. Въпреки това изследователите се надяват, че в близко бъдеще ще се появи възможност новият метод да бъде тестван срещу ракови тумори и на пациенти.

Предполага се, че прилагането на тази технология ще помогне на онколозите да изключват рака без използването на тежка химиотерапия или хирургични интервенции. Клетките на човешкото тяло трябва да се делят постоянно, за да се заменят старите и болните клетки с млади и здрави.