Какво е приапизъм?

Приапизъм е състояние на постоянна, обикновено болезнена ерекция, която продължава повече от 4 часа. Характерно за състоянието е, че ерекцията не е в резултат на сексуална стумилация. Състоянието се развива, когато кръвта се „заклещи“ в пениса и не може да се оттече. Ако състоянието не бъде лекувано веднага, поради нарушеното кръвообращение, то може да се влоши и да стане причина за постоянна еректилнадисфункция и последваща импотеност. В по-тежки случаи продължителната исхемия може да причини гангрена.

Приапизъм може да се развие при всички мъже без значение от възрастта дори и при новородени.

Съществуват два вида приапизъм:

 • Първи вид – получава в резултат на „заклещване“ на кръвта в пещеристите тела на пениса. Това в повечето случаи се развива без причина при мъже, които няма здравословни проблеми. Но също така е установена връзка между продължителната ерекция и определени заболявания като левкемия, малария или сърповидно-клетъчна анемия.
 • Втори вид – развива се по-рядко и пенисът не е толкова болезнен. Резултат е от разкъсване на артерия при нараняване на пениса или перинеума – зоната между скротума и ануса, което не позволява нормална циркулация на кръвта в пениса.

От какво се причинява?

 • Сърповидно-клетъчна анемия – изчислено, че приблизително 42% от мъжете, които страдат от това заболяване, в крайна сметка ще развият приапизъм.
 • Медикаменти – честа причина за заболяването е използването или злоупотреба с някои лекарства. Лекарствата, които могат да причинят продължителна ерекция са:

-          Традозонхидрохлорид, който се използва като антидепресант и сънотворно;

-          Хлорпромазин, който се причислява към медикаментите антипсихоптици;

-          Някои лекарства, които се използват за лечение на еректилнадисфункция и се приемат орално или се инжектират, също са потенциални причинители на продължителна ерекция. В този случай активните съставки на тези медикаменти и най-вече папаверин и алпростадил са причинители на състоянието.

Други възможни причини са:

 • Травма на гръбначния мозък или в гениталната област;
 • Ухапване от паяка „черната вдовица“;
 • Отравяне с въглероден оксид;
 • Употреба на марихуана или кокаин;
 • В редки случаи , приапизмът може да се свърже и с някои ракови заболявания, които да възпрепятстват оттичането на кръвта от пещеристите тела на пениса;

Лечение на приапизъм

Ако забележете, че имате безпричинна ерекция необичайно продължителна ерекция, не се колебайте и не правете опити да се лекувате сами. Веднага отидете до най-близки център за спешна медицинска помощ.

Целта на лечението е еректиралият пенис да бъде върнат в обичайното невъзбудено състояние. Възможностите за лечение са:

 • Лед: слага се на пениса или перинеума и от охлаждането на тъканта пенисът може да се върне в невъзбудено състояние;
 • Хирургично лигиране–използва се в случаите на разкъсване на артерия, хирургът лигира артерията, която причинява състоянието, за да се възстанови нормалния кръвен поток;
 • Интракавернозно инжектиране на медикаменти – прилага се при първия вид на състоянието, при тази терапия се инжектират  в пениса медикаменти, наречени алфа антагонисти. Това води до стесняване на вените, намаляване на притока на кръв към пениса и връщането му в обичайното невъзбудено състояние. Алфа антагонисти, които се прилагат перонално също могат да се използват, но тяхното действие обикновено е по-бавно.
 • Аспирация – след поставяне на местна упойка, лекарите вкарват игла в пениса, която ще източи кръвта от пениса и така ще постигне .