Какво е приапизъм?

Приапизъм е състояние на постоянна, обикновено болезнена ерекция, която продължава повече от 4 часа.

Характерно за състоянието е, че ерекцията не е в резултат на сексуална стумилация. Състоянието се развива, когато кръвта се „заклещи“ в пениса и не може да се оттече.

Ако състоянието не бъде лекувано веднага, поради нарушеното кръвообращение, то може да се влоши и да стане причина за постоянна еректилнадисфункция и последваща импотеност. В по-тежки случаи продължителната исхемия може да причини гангрена.

Приапизъм може да се развие при всички мъже без значение от възрастта дори и при новородени.

Съществуват два вида приапизъм:

 • Първи вид – получава в резултат на „заклещване“ на кръвта в пещеристите тела на пениса. Това в повечето случаи се развива без причина при мъже, които няма здравословни проблеми. Но също така е установена връзка между продължителната ерекция и определени заболявания като левкемия, малария или сърповидно-клетъчна анемия.
 • Втори вид – развива се по-рядко и пенисът не е толкова болезнен. Резултат е от разкъсване на артерия при нараняване на пениса или перинеума – зоната между скротума и ануса, което не позволява нормална циркулация на кръвта в пениса.

От какво се причинява?

 • Сърповидно-клетъчна анемия – изчислено, че приблизително 42% от мъжете, които страдат от това заболяване, в крайна сметка ще развият приапизъм.
 • Медикаменти – честа причина за заболяването е използването или злоупотреба с някои лекарства. Лекарствата, които могат да причинят продължителна ерекция са:
 • Традозонхидрохлорид, който се използва като антидепресант и сънотворно;
 • Хлорпромазин, който се причислява към медикаментите антипсихоптици;

Някои лекарства, които се използват за лечение на еректилнадисфункция и се приемат орално или се инжектират, също са потенциални причинители на продължителна ерекция.

В този случай активните съставки на тези медикаменти и най-вече папаверин и алпростадил са причинители на състоянието.

Други възможни причини са:

 • Травма на гръбначния мозък или в гениталната област;
 • Ухапване от паяка „черната вдовица“;
 • Отравяне с въглероден оксид;
 • Употреба на марихуана или кокаин;
 • В редки случаи , приапизмът може да се свърже и с някои ракови заболявания, които да възпрепятстват оттичането на кръвта от пещеристите тела на пениса;

Лечение на приапизъм

Ако забележете, че имате безпричинна ерекция необичайно продължителна ерекция, не се колебайте и не правете опити да се лекувате сами. Веднага отидете до най-близки център за спешна медицинска помощ.

Целта на лечението е еректиралият пенис да бъде върнат в обичайното невъзбудено състояние. Възможностите за лечение са:

 • Лед: Първата стъпка при лечението на приапизъм може да бъде прилагането на студени компреси с лед. Хладът помага за стесняване на кръвоносните съдове в областта на пениса и може да спомогне за връщането на нормалната кръвоснабденост.
 • Хирургично лигиране: В случаите, когато приапизмът се дължи на разкъсване на артерия в пениса, може да бъде необходимо хирургическо лигиране. Този процедурен метод се използва за спиране на кръвоизлив и възстановяване на нормалния кръвен поток.
 • Интракавернозно инжектиране на медикаменти: В първия вид на приапизъм се прилага инжектиране на медикаменти, известни като алфа антагонисти, директно в тъканите на пениса. Тези медикаменти помагат за стесняване на вените и намаляване на притока на кръв към пениса, като го връщат към обичайното невъзбудено състояние. Пероралните форми на алфа антагонисти могат също да бъдат използвани, но тяхното действие обикновено е по-бавно.
 • Аспирация: При този метод лекарите извършват аспирация, което означава, че след местна анестезия, вкарват игла в пениса, която източва натрупаната кръв от тъканите. Този процес има за цел да намали напрежението в пениса и да възстанови нормалния кръвен поток.

Екипът на спешния център за медицинска помощ има опит и обучение за ефективното управление на приапизм, и затова е от съществено значение да потърсите професионална помощ, а не да се опитвате за самолечение.

Неподходящите мерки или закъснение в лечението може да доведе до сериозни компликации, като повреждане на тъканите на пениса и дори импотентност.

Затова, при симптоми на приапизъм, незабавно се консултирайте с медицински специалисти, които могат да предоставят необходимата помощ и лечение.

Как да се предпазим?

Предпазването е от съществено значение за запазване на нашето здраве и благополучие. Ето няколко ключови начина, по които можем да се предпазим:

 • Лична хигиена: Редовното миене на ръцете със сапун и топла вода е основно средство за предпазване от разпространение на инфекции и болести. Също така, поддържането на чистота на тялото и зъбите е важно за предпазване от множество здравни проблеми.
 • Физическа активност и здравословен начин на живот: Редовната физическа активност подсилва имунната система и намалява риска от множество болести. Здравословният начин на живот, включващ здравословно хранене и избягване на никотин, алкохол и наркотици, също е от съществено значение.
 • Социално дистанциране: По време на епидемии и пандемии социалното дистанциране може да помогне за ограничаване на разпространението на инфекции. Спазването на препоръчаните разстояния и носенето на маска може да предпази вас и другите.