Някои хора смятат, че животът без секс е пълноценен. Класическият вариант, когато човек не се чувства привлечен от противоположния пол за дълъг период от време или през голяма част от живота си.

Разграничават се хората, които са временно асексуални, към които се отнасят жертвите на сексуално или психологическо насилие както и тези, на които сексът им е омръзнал или които не мечтаят да бъдат интимни с никого, поради внезапно възникнали лични, битови, работни или финансови проблеми.

Не е вярно твърдението, че асексуалните хора не се нуждаят от психоемоционални контакти с противоположния пол. На тях също им е необходимо внимание, нежност и загриженост, които се изразяват в прегръдки, потупване по рамото, ръкостискания, целувки по бузата, шията.

Тактилните удоволствия не са им чужди.

Учените са доказали, че асексуалните са както необщителни, странни, затворени, така и романтични натури. Последните създават семейства на принципите на доверителните и партньорски отношения без сексуален подтекст.

На тях са им достатъчни общуването, душевната близост, шегите и флиртът с половинката. Психолозите са на мнение, че подобни отношения не са нещо друго, а платонична любов.

Според статистиката асексуалните представители на човечеството не са повече от 1-2%, и този феномен не трябва да бъде отнасян към парадокса на 21-ви век. В христианските, юдейските и азиатските писания има не едно споменаване за такива хора.

Основните заблуди

Съществуват 2 най-разпространени заблуждения относно асексуалното поведение, които нямат никакво основание. Към тях се отнасят твърденията, че асексуалните мъже и жени са:

1. Импотентни, фригидни, безплодни – това не е така, защото във физиологичен план те са способни да правят секс, да имат деца. И част от тях се подлагат на инвитро процедура, за да не се налага да осъществяват интимен контакт.

2. Не могат без интимност, но го крият – представителите на тази ориентация не желаят да познават тялото на друг човек, но естествената възбуда им е позната.

Значителна част от тях мастурбират, онанират. Но, колкото и да е странно, не отъждествяват подобни манипулации с получаването на сексуално удоволствие и си представят не реални хора, а герои от света на киното.

Добро или лошо?

Обществото се отнася двояко към тези, които искат да правят любов. От една страна то вижда в това признак на ненормалност, отклонения от психически характер.

Обяснението на тези убеждения е лесно – сексът премахва стреса, смекчава конфликта на интереси, негативните емоции изчезват. Интимната наслада действа отпускащо, възвръща се вкусът към живота. От друга страна асексуалните не представляват опасност, тъй като рядко стават маниаци, убийци и садисти.

Между впрочем не трябва да се забравя и за лекарското мнение. Сексолозите и другите специалисти справедливо смятат, че въздържанието нанася вреда на нашия организъм независимо от сексуалната принадлежност.

При представителките на нежни пол се увеличава раздразнителността, появяват се гинекологични заболявания, при силния – повишава се избухливостта, развиват се урологични заболявания.

По света се наброяват около 100 общности на асексуални, които имат свои страници в глобалната мрежа. Тези онлайн-общества класифицират своите участници според типа с различна степен на романтичност и възбудимост, което помага за създаването на хармонични отношения в една бъдеща двойка, които не влизат в разрез с предпочитанията и желанията на партньорите.

Болшинството от асексуалните участват в различни религиозни секти, придържат се към екстравагантни вярвания.