Американски лекари от известна болница в САЩ съобщиха за четвъртата в историята успешна трансплантация на полов член. Днес мъжът в пълна степен може да използва присаденият орган.

Защо не трансплантират тестиси на младия мъж

Млад военнослужещ, загубил всичките си полови органи и голяма част от краката, когато настъпва мина в Афганистан, получава цял комплект от полови органи – пенис, скротум и долната част на коремната стена.

Днес това е най-мащабната операция по трансплантация на гениталии. Мъжът влиза в болница за стандартна процедура по реконструкция на полов член.

Обикновено „неофалос” се формира от кожа и мастна тъкан на самия пациент, взети от предмишниците и бедрата.

За ерекция в органа се поставя помпа, след което органът се закрепва към пикочния канал на пациента, неговите кръвоносни съдове и нерви.

Мащабите на увреждането при младия мъж били твърде големи за извършването на подобна процедура. Психологически и физически той бил готов да понесе експериментална трансплантация, която му предлагат лекарите.

Донор става млад военен, за който няма надежда за живот

Донор става друг млад военен, който бил на смъртния си одър. Кръвната група и другите характеристики били подходящи за трансплантация.

Лекарите се обръщат към неговото семейство с молба да даде съгласие гениталиите на военния да се използват за трансплантация. Роднините на донора се съгласяват.

Трансплантацията е извършена през март 2018 г. от екип от 35 лекари. Операцията продължава 14 часа.

Според ръководителя на групата лекари, извършили интервенцията, за да се състои операцията, са необходими знания и опит, получени в хода на 100 трансплантации на ръце и 140 на лице, извършени през последните 5 години.

Всяка от тези операции дава важна информация как срастват кръвоносни съдове по-тънки от човешки мигли и как да се предотврати отхвърляне на меки тъкани.

Днес, 19 месеца след операцията, младият мъж може да уринира, да стои изправен на протези. Напълно усеща своя нов полов орган, има пълноценна ерекция и може да стига до оргазъм.

Лекарите уточняват, че не може да стане баща. По етични съображения, трансплантацията на тестиси, способни да генерират сперма с ДНК на починалия донор, не е извършена.

До края на живота си мъжът ще трябва да приема лекарства, които спират отхвърлянето на чуждите тъкани, въпреки това той се чувства щастлив.