Прищипване на седалищния нерв, а също и поясно-кръстен радикулит с прищипване на коренчетата на кръстния отдел – това е едно и също заболяване, при което болката се локализира в областта на кръста, бедрата, глезените, стъпалата, усилва се при кашлица, ходене.

Първоначално, когато заболяването едва започва, протича като лумбаго.

Признаци на възпаление на седалищния нерв

Къде се намира седалищния нерв? Това са най-големите и дълги нерви в човешкото тяло, които преминават от ляво и отдясно на кръста към пръстите на краката.

Обикновено при възпаление на болния го безпокои болка само от единия край, отзад на бедрото, в задната част на глезена, достигайки до стъпалото.

При неврит или прищипване на седалищния нерв, симптомите на болка се описват от пациентите като парещи, режещи, резки.

Както възникват, така и изчезват внезапно, но при тежки възпаления могат да бъдат с хронични, с периодични рецидиви.

Пристъпът на възпаление започва обикновено след емоционално или физическо претоварване, особено в съчетание с прекомерно охлаждане, често започва през нощта.

По дължината на нерва се нарушава чувствителността на кожата, или се усилва – мравучкане, или обратно, се понижава – изтръпване.

Първоначално болката се разпростира по протежение на задната страна на бедрото, спускайки се към долната част на крака и стъпалото.

След пристъпа болката остава между 5-ти поясен и 1-ви кръстен прешлен, а също и под коляното и в центъра на седалищните части.

Заради силната болка човек може да припадне, а също и да развие вегетативни нарушения – прекомерно изпотяване на стъпалата, оток и зачервяване на кожата.

Болката се усилва при продължително стоене в изправено положение, при ходене, седене на твърда повърхност. При пристъп на болка човек заема принудително положение на тялото, опирайки се на здравия крак, един от признаците на прищипване на седалищния нерв е нарушаване на походката.

При тежко протичане на възпалението на седалищния нерв, симптомите се изразяват в силно намаляване или пълно нарушаване на функциите на нерва.

Човек може да изпитва затруднение при опит да свие коляното, поради временно обездвижване на мускулите на задната повърхност на бедрото, а също се нарушава свиването на пръстите на краката и извъртането на стъпалото.

Истинската причина за прищипване, възпаление на седалищния нерв

Това е много често срещано заболяване, причината за възникването на което медицината вижда в механични – разместване на прешлени, дискова херния, остеохондроза и прочие, температурни /преохлаждане/ фактори, а също и в наличието на тумори, инфекции в малкия таз, синдром на Райтер и прочие заболявания.

Лечение с народни средства

Разбира се, тези средства са много, но трябва да се прилагат само по лекарско назначение, тъй като са възможни противопоказания при използването им:

1. Колкото и да е странно, но всякакви кремове в чиито състав влизат конски кестен помагат за отпускане и облекчаване на болките при заболявания на седалищния нерв.
2. Масаж с всякакви сгряващи кремове или с противовъзпалителен мехлем. Нанасят се с кръгови движения по часовниковата стрелка, продължителността на масажа е 10-15 минути.
3. Лечение с пчелен восък – нагрява се на водна баня, докато омекне, след това се нанася в областта на локализация на болката, отгоре се слага найлон, бинтова се и се приспива така една нощ.
4. Много добре натриването на болното място с настои от елови или борови иглички, глухарчета или с хвойна.