Какво се крие зад силното желание незабавно да похапнем нещо сладко или да си отворим бурканче кисели краставички?

Откъде се появяват тези нелепи и несвоевременни желания?

На бременните казват, че всичко им е простено, но когато страстта към торти или кисели краставички се събужда при разумен зрял човек, това е странно и дори плашещо.

Неизвестно е тогава какво още можем да очакваме от тялото, което до преди това дисциплинирано е яло и пило, каквото му се дава.

Какво се крие зад пристрастяването към сладко и солено?

Хранене и пристрастяване към определени храни

Съществуват фактори, които много силно влияят на апетита, макар и всичко със здравето да е наред.

Така например, от детството повечето хора асоциират вкусната храна с положителни емоции.

Психолозите смятат, че желанието да изядем тъгата и стреса със сладко са свързани подсъзнателно с несъзнателния стремеж да си върнем усещането за празник от детството.

Тогава когато изобилието от сладко се е свързвало с отпразнуването на рождения ден и други празнични дати.

Учените предлагат друго обяснение.

По време на стрес масирано се освобождава глюкоза в кръвта.

По този начин организмът ни командва: „Бий или бягай!“ – инстинктивна реакция на всяка външна заплаха, както и да изглежда тя.

Но ние отдавна живеем в цивилизован свят и сме се научили да решаваме проблеми, без да бягаме и унищожаваме опонента на място, така че захарта в кръвта става ненужна.

За нейното преработване панкреасът трябва да освободи голямо количество инсулин.

Покачването на инсулина и понижаването на кръвната захар впоследствие водят до възникване на остро чувство за глад.

И човек силно желае да отиде до кухнята и да си възстанови нивото на кръвна захар.

Установено е, че хората, които живеят под постоянен стрес, често обичат мазна храна.

Често желанието за сладко и солено се съчетава като упорита комбинация – торта с маслен крем.

Учените обясняват това така: смилането на мазнините потапя човек в полусънено състояние, в което никакви дразнещи фактори не могат да разколебаят неговото спокойствие.

Нещо като излизане от реалността – мазнините отпускат, а сладкото повишава настроението.

Стабилизирането на психическото състояние е възможно с повишаване нивата на хормоните на щастието.

Пристрастяване към солена храна – вода и натрий

Причина

Неудържимото желание за солено е първи признак на недостиг на натрий в организма.

Съпътстващи симптоми са суха кожа, гадене, усилване на сърцебиенето и влошаване на апетита, усещане за мускулна слабост.

Дефицит на натрий може да се развие на фона на безсолни диети, а също и при бременност.

Последното се обяснява с факта, че обемът на кръвта нараства с почти 2 пъти.

И за поддържане на водно-солевия баланс е необходимо толкова повече натрий.

В резултат – обичайните обеми храна не компенсират разходите, и жената не усеща острото желание за солено.

Какво да похапнем?

Вместо вредните за организма чипсове и крекери, можем да изпием чаша обикновена вода с четвърт чаена лъжичка сол.

Желание за сладко – магнезий, сол, инсулин

Причина

Острото желание да си похапнем нещо сладко често е отражение на недостига на глюкоза в кръвта и някои минерални вещества в организма, най-често – магнезий.

Загубата на този минерал се свързва с менструацията при жените.

Какво да похапнем?

Съвсем не е задължително да е шоколад, магнезий има повече от достатъчно в маслата от ядки – орехово, бадемово, в слънчогледа и морските дарове.