Според наскоро проведено изследване възникването на проблема може да е признак за различни проблеми в организма.
В хода на своята изследователска работа учените изучили медицинските картони на повече от 50 хиляди души, съпоставяйки основните здравни показатели и продължителността на живота с показателите на техния сън.

В резултат станало известно, че пълноценният сън не е просто много важен, а е критично необходим. Взаимовръзката между качеството и продължителността на съня и здравословното състояние на човека наистина съществува.

И не само непълноценният сън влияе на здравето, но и здравословните проблеми могат да станат причина за безсъние.

Важно е да се отбележи, че хроничното недоспиване или прекомерно дългият сън могат да имат отношение към различни възпалителни процеси в организма, посочва от авторите на научния труд доктор Джон Кристал.

Много заболявания, сред които хипертония, захарен диабет, патологии на сърдечно-съдовата система способстват за образуването в организма на човека на вещества, които по един или друг начин оказват влияние върху съня.

Според учените техните заключения ще бъдат полезни при диагностика на различни заболявания в ранен стадий.

Следва да се отбележи, че експертите от Института по клинична ендокринология и обмяна на веществата в Калифорния, поясняват, че всеки четвърти човек страда от проблеми, свързани със съня.

Изследователите изучили историята на заболяванията на повече от 800 мъже с диагноза захарен диабет тип 2, тоест придобит. Оказало се, че приблизително 70% от тях в началния стадий на развитието на болестта.

И да добавим, че учени от Пенсилванския университет представиха доста неочакван метод за борба със сънните разстройства. Изследователите уверяват, че най-добрата профилактика на безсънието е по-малко да се спи.

Те установили, че тези доброволци, които се борили с този проблем, като се събуждали късно, се сдобивали с още по-големи проблеми със съня – острото безсъние преминало в хронично.

Важно е да се има предвид, че хроничното безсъние не само създава дискомфорт на човека и бива последвана от проблеми със здравето, но може да доведе до преждевременна смърт.

И все пак настоящото изследване е проведено от психолози, а както е известно по-рано през тази година учените поставиха под съмнение изобщо достоверността на констатациите, изведени въз основа на такива експерименти.

Както може да се забележи, самото изследване страда от доста сериозни ограничения, и най-голямото е, че участниците в експериментите са анкетирани относно здравословното им състояние.

Самото изследване не предвижда провеждане на медицински тестове на участниците, които да установят какво точно е здравословното им състояние към момента на започване на изследването, но и след този период.

Но въпреки това от чисто житейска гледна точка може би подобни констатации са напълно логични.

Проблемите със съня в съвремието се дължат основно на забързаното ежедневие на повечето хора и огромното количество информация, която ежедневно ни залива.

Просто мозъкът не е в състояние да я обработи и изпада в състояние, при което времето за анализ не му достига, и затова този процес продължава и когато останем насаме със себе си и се опитваме да си починем.

А от нарушенията на съня тръгват и редица заболявания – може би самото заболяване диабет се дължи точно на хормоналните нарушения, които възникват следствие на проблемите със съня, допълнителен фактор е и изкуственото осветление.