Бялата захар винаги е била наричана бяла смърт, а кафявата се превъзнася като полезна. Има ли разлика между тях всъщност?

Първо, има ли разлика в състава?

Тръстиковата захар не се рафинира, и сама по себе си има приятен вкус и карамелена миризма. Ако обаче е от захарно цвекло, трябва задължително да се рафинира, защото без обработка – вкусът и миризмата са отблъскващи.

Основната разлика между тръстиковата захар и бялата е в това, че в нея се съхраняват растителни влакна, доколкото не се рафинират.

Освен това в тръстиковата се запазват микроелементи. Според информацията на националната база данни на хранителните продукти на САЩ – в нея са налични данни за състава и енергийната стойност на почти всички съществуващи храни, в тръстиковата захар има повече калий, желязо, магнезий, фосфор.

Тоест повече минерални вещества. В него също се съхраняват витамини.

Коя е по-сладка?

Свикнали сме да смятаме тръстиковата захар за по-натурална, затова и по-малко сладка. Но това е погрешно мнение. И бялата захар, и кафявата съдържат еднакво количество захароза – 99.75%. Тоест и бялата, и кафявата захар са чиста захароза.

Как бялата и кафявата захар влияят на организма?

Не трябва да се подвеждаме от факта, че в тръстиковата захар се запазват растителните влакна, витамините и минералите. Там не са толкова много, че кафявата да стане безобидна и полезна.

Световната здравна организация препоръчва употребата на по-малко от 5% от употребяваните през деня калории. Това е еквивалентно на приблизително 25 грама – приблизително 6 чаени лъжички захар дневно за възрастен човек с нормален индекс на телесната маса.

Тоест 5% - това е общо цялата захар, която ядем – не само сладки неща, но и плодове и сокове. Захарта често се крие в готовите продукти в скрит вид, например в кетчупа и дори в хляба.

При толкова малко допустимо количество захар, както СЗО препоръчва, наличието на минерали и растителни влакна в кафявата захар не играе никаква роля, по-добре да си я набавяме от плодовете и зеленчуците.

Кафявата и бялата захар са равни по количество със захарозата. Това означава, че еднакво „убиват“ панкреаса.

Защо кафявата захар струва почти двойно повече от бялата?

Цената ѝ у нас е обусловена от това, че у нас не расте захарна тръстика. Цената пряко зависи от транспортните разходи. Затова и у нас има толкова голяма реклама на кафявата захар – представя са като нещо много луксозно, защото по света е малко и се добива ръчно.

Всъщност обемът на производството на бяла и кафява захар е почти еднакъв. 60% от захарта по света е тръстикова, а 40% - от цвекло.

Тръстиковата се добива основно в Бразилия, Индия, Тайланд и Китай. Бяла – САЩ, Русия и ЕС.
В някои държави действително тръстиковата захар се добива ръчно – с помощта на ножове мачете.

Но това не влияе на цената на крайния продукт – „живият“ труд се използва, защото в тези страни е евтина работната сила, и на бизнеса му е по-лесно да плаща за работа на хората, отколкото за строителството на заводи.

Кафявата захар – невинаги е тръстикова

Често в магазините като нерафинирана тръстикова се продава бял рафинат, оцветен с меласа или с рафинирана тръстикова захар. Затова на опаковката задължително да търсите „нерафинирана тръстикова захар“, а не просто кафява, тъмна и т.н.