Учени от Чикагския университет твърдят, че твърде продължителен и твърде кратък сън при хората в начален стадий на развитие на диабет вдигат стойностите на кръвната захар.

Сънят оказва влияе на захарта

В изследването вземат участие 960 възрастни с наднормено тегло или със затлъстяване, с преддиабет или с неотдавна поставена диагноза и все още нелекуван захарен диабет тип 2.

Повече от половината /55%/ от тях били мъже, средната възраст на участниците била 52,2 години.

Средната продължителност на съня на участниците в изследването била 6,6 часа, тоест 6 часа и 40 минути. Повечето от тях се оплаквали от лошо качество на съня /54%/ и повишен риск от обструктивна сънна апнея.

Оказва се, че тези, които спят по-малко от 5 и повече от 8 часа дневно показателят на гликирания хемоглобин /А1с/ е значително по-висок от тези, които получават препоръчителни от лекарите 7-8 часа.

Също е била установена зависимост между твърде продължителен сън – повече от 8 часа и повишени нива на кръвна захар на гладно – повече от 6 часа и повишен индекс на телесната маса, тоест наднормено тегло.

Учените съобщават, че планират провеждане на допълнителни изследвания, за да се определи връзката между съня и повишените нива на кръвна захар – /гликемия/ при възрастни с преддиабет и диабет тип 2.

През последните години има разминавания сред научната общност колко е оптималната продължителност на съня. Дали препоръчваните съвсем до скоро 8 часа не са прекалено много и не вредят ли на здравето.

Развива ли се диабет от недоспиване

При последващи изследвания се затвърди мнението, че трябва да се спи не по-малко от 6 часа и не повече от 8, тъй като и многото сън е вреден за здравето.

Въпросът, на който все още се търси отговор, е дали при спазване на хигиена на съня може да помогне за подобряване на състоянието при начални стадии на диабет и при преддиабет. И оказва ли недоспиването влияние на развитие на захарна болест.

Към момента се провеждат изследвания, в рамките на които се правят опити с цел да се отговори правилно на така поставените въпроси.