В разгара на сезона на грипа и по време на грипна епидемия почти всички са болни. А промиването на носа е прекрасна профилактика и правилен начин за борба с инфекциите, които водят до остри респираторни заболявания.

И позволява в пъти да понижи риска от тяхното възникване. За тази цел може да се използва физиологичен разтвор.

Промиване на носа и профилактика на заболявания

В действителност, своевременното и правилното промиване на носа при спазване на необходимите правила с 5-7 пъти намалява вероятността от поява на вирусни инфекции. Този факт се потвърждава в препоръки на Световната здравна организация.

При промиване на носа протича механично отстраняване на бактериални и вирусни частици от лигавицата на носа, а също и прочистване на патогенни микроорганизми и алергени.

Процедурата позволява от носните пътища да се отстранят бактерии, прахови частици, слуз, корички, а също и отделяното от аденоидите при децата. Така се облекчава не само дишането, но и функционирането на имунната система.

Оптимално е системното промиване на носа с вода и физиологичен разтвор да се превърне в навик и да стане същата оптимална процедура като миене на ръцете.

Това се отнася най-вече за тези, на които им се налага често да са на обществени места или прекарват дълго време в помещения с хора, например, на работа.

Защо физиологичният разтвор е по-добър за промиване на носа

Днес съществува голямо предлагане на средства за промиване на кухината на носа, но към техния избор трябва да се подходи грамотно. Подобни препарати представляват пречистена вода с разтворени в нея вещества – най-често само сол.

Съществуват няколко основни вида разтвори за промиване на носа:

Изотоничен разтвор

В него концентрацията на натриев хлорид е 0.9%, което е физиологично за човека. Не оказва неблагоприятно въздействие на лигавицата и не променя нейната среда.

Физиологичният разтвор за промиване на носа е най-подходящ. Не предизвиква странични ефекти и може да се използва, дори от деца и бременни. За профилактика – всеки ден, а при инфекция – 2 пъти дневно.

Хипертоничен разтвор

В хипертоничен разтвор концентрацията на сол е много по-висока, отколкото във физиологичен разтвор, което при неправилна употреба може да доведе до неблагоприятни последствия.

Страничен ефект от употребата на такъв разтвор за промиване е изтегляне на водата от клетките на лигавицата. Промиване на носа с хипертоничен разтвор може да се назначи непосредствено по време на болест – корички в носа, течна слуз, запушен нос, отоци и т.н.

Но не трябва да се използва по-често от веднъж-два пъти седмично. Ярък пример за хипертоничен разтвор е морската вода.

Солен разтвор с допълнителни добавки

Понякога в течността за промиване е възможно да се съдържат различни добавки – екстракт от лайка, невен, алое, билки и т.н. Някои от тях притежават антисептични свойства. Алергични или хора, предразположени към алергии, не е желателно да използват подобни разтвори.

В противен случай съставните компоненти, например, билкови добавки, могат да предизвикат алергични реакции и оток.

Наред с разтворите с различен химически състав се предлагат и средства с различни системи за доставка на разтвора в носната кухина.

Ако целта е профилактика и поддържане на нормална функция на флората на лигавицата, могат да се използват физиологични разтвори под формата на спрейове с непрекъсната система на иригация.

За отмиване на алергени, облекчаване на възпалителен процес и за прочистване на кухината на носа при замърсен въздух средствата със струйна система за иригация ще бъдат много по-ефективни.

Трябва да се има предвид, че иригаторът е строго личен предмет, затова използването на чужд е нежелателно. След използване на средството приставката следва да се дезинфекцира с антибактериална кърпичка.

Приготвянето на физиологичен разтвор за промиване на носа е възможно и в домашни условия. За тази цел е достатъчно в стандартна водна чаша – 250 мл с топла преварена вода да се добави ½ чаена лъжичка сол.

Готовият разтвор следва да се налее в специален съд, предназначен за промиване на носа – чайник, лейка или иригатор. Ако не разполагате с такъв у дома, можете да си закупите от аптека.