Засега лекарствата за връщане на паметта на възрастни хора е в процес на разработка. Но може би науката е в състояние да предложи нещо още сега? Наистина има такива методи, отговарят учени от Бостънския университет.

С лека мозъчна стимулация се правят чудеса с мозъка 

Става въпрос за електростимулация. Да не се бърка с дълбока електростимулация, когато електродите се вкарват направо в мозъка. Не, в този случай стимулацията е обикновена, неинвазивна, при която всички електроди се прикрепят отвън на кожата на главата.

Методиката е насочена към възстановяване на работната памет, която позволява да се запазва информация в ума и с която да оперираме. Тази памет е активна всеки път, когато вземаме решения, разсъждаваме или си спомняме нашите списъци с покупки.

Обикновено работната памет започва да се понижава към 30 години и към 60-70 години се влошава значително, дори при липса на деменция. Но се оказва, че този процес може да се обърне.

Начинът за връщане на паметта с електростимулация вече е изпитан на доброволци. Младата група се състояла от 20-годишни, а възрастната – от 60-70-годишни.

И всички те преминали през редица тестове на паметта, например, трябвало да откриват разлики между 2 на пръв поглед еднакви картинки.

Първият път младите надминали с доста по-възрастните, но след като на последните бил проведен сеанс мека персонализирана мозъчна стимулация на отделни мозъчни вериги, разликата между 2 групи изчезва.

Ефектът продължил поне час, след това експериментът завършва.

Вълните на мозъка - извор на младежка памет

Учените обясняват това с факта, че методът влияе на 2 механизма на работната памет – свързване и синхронизация.

Свързването предполага, че бавните нискочестотните ритми на мозъка – тета, които задават общо темпо на възприемане на информация, взаимодействат с гама-ритмите, които обработват избирателно околната обстановка.

Например, един гама ритъм може да обработва цвят на обекта, който задържаме в ума, друг – неговата форма, трети – положението в пространството, четвърти – звук и пр.

Когато тета ритмите губят способност да се съединяват с гама ритми, потоците от информация в мозъка започват да се разрушават, и спомените губят своята острота.